Prosječna cijena kvadrata u Monaku je 47.600 eura

City

Monako je druga najmanja država-grad na svijetu, smještena na Azurnoj obali, odnosno na obali Sredozemnog mora. Ali, nemojte da vas buni njena veličina: upravo tu se nalaze najskuplje nekretnine na planeti.

Naime, cijena za kvadrat je duplo veća nego u Njujorku, koji inače važi za jedan od najskupljih svjetskih gradova. Prelijepa i otmena francuska enklava ponovo je proglašena za najskuplji dio svijeta, ako govorimo o stanovima, vilama, kućama, piše Biznis Telegraf.

Od 2017. Monako uporno nosi taj epitet, s tim što je ove godine pobjeda bila prilično ubedljiva: vjerovali ili ne, prosječna cijena kvadrata u Monaku je 47.600 eura. Svakako da je ovaj biser daleko ispred i Londona i Pariza, koji takođe važe za skupe gradove.

Na drugom mjestu aktuelne liste je Hongkong sa cijenom od 39.600 eura, dok Velika jabuka zauzima treću pozciju, sa prosječenom cijenom od 22.200 eura. Navedeni podaci se odnose na 2020, te su cijene nešto niže u odnosu na 2019, kada je recimo u Monaku kvadrat koštao oko 48.800 eura, piše Biznis.Telegraf.

Transakcije su, međutim, pale 11% tokom krizne godine, a posedi sa cijenama ispod 5,8 miliona dolara bili su najaktivniji. Logično se postavlja pitanje – zašto je Monako baš toliko skup?

Zbog reputacije, svakako, ali trebalo je steći taj renome. Naime, mediteranski lokalitet je generalno veoma tražen zbog poreskih benefita koje nudi: tamo se nekretnine i prihodi ne oporezuju. Lokacija takođe ima važnu ulogu. Monako zauzima predivnu obalu, bogat je luksuznim odmaralištima, ima dobru klimu, i tamo se svake godine održavaju prestižni “Monaco Grand Prix” i “Monaco Yacht Show”.

S druge strane, gotovo svaki bogataš sanja o Monaku, ali potražnja premašuje ponudu budući da je prostor ograničen. Primjera radi, Monako je manji od njujorškog Central Parka, te je izazovno domoći se svog parčeta zemlje na Azurnoj obali.

Oko trećina stanovnika Monaka su milioneri, dok je, očekivano, stopa siromaštva ravna nuli. U određenom procentu pandemija je omela tržište nekretnina u Monaku prošle godine, ali su umjesto stranaca lokalci pojačano kupovali nova imanja.