Tokio – grad snova koji morate da posjetite

City

Glavni grad Zemlje izlazećeg sunca očarava futurističkom arhitekturom, nevjerovatnom kulinarskom scenom i vrhunskim prodavnicama

Ovaj grad s populacijom od 35 miliona stanovnika osnovan je u 12. veku pod imenom Edo, a reč Tokio doslovno znači istočni grad i jedan je od najmnogoljudnijih gradova na svijetu.

Ovaj grad obiluje znamenitostima koje, ukoliko već idete u Japan, morate da posjetite. Ueno je četvrt u kojem se nalazi najveći park u gradu, a koji ima hiljadu trešnjinih stabala. U ovoj četvrti možete da posjetite i nekoliko muzeja: Nacionalni muzej Tokija, Nacionalni muzej zapadnjačke umjetnosti i Tokijski Metropolitan muzej, kao i zoološki vrt.

Tokio je centralno mjesto japanske politike, ekonomije, kulture i obrazovanja, a ujedno je i poslovni i finansijski centar istočnog dijela Azije

Ginza je četvrt grada s najviše prodavnica, restorana i noćnih klubova. Svaka robna marka koja nešto znači na svijetu ima svoj prostor upravo u Ginzi. Nekada se u tom mjestu nalazila kovnica srebrenjaka, po čemu je cijeli kraj dobio ime. Ginza je poznata i po najskupljem zemljištu na svijetu, gde kvadratni metar građevinskog zemljišta često prelazi cijenu od 100.000 američkih dolara.

U četvrti Marounouči nalazi se spektakularna Carska palata. Mjesto je raznih blještavih zgrada, a na putu do Carske palate možete uživati i u mnoštvu štandova idealnih za turiste koji žele da vide dio prošlosti Japana.

Asakusa je vjerovatno jedini dio Tokija u kojem zaista možete da osjetite pravu atmosferu tradicionalnog Japana. Tu se nalazi jedan od najljepših hramova u gradu, a okružuje ga mnoštvo uskih uličica sa malim trgovinama i restoranima. Na ulicama koje vode prema hramu možete kupiti tradicionalnu japansku odjeću, štapiće i razne slatkiše.