Dejan Ljevnaić – Turizmom spajamo Republiku Srpsku i Srbiju

Cilj nam je da od Jahorine, preko Tare, do Zlatibora napravimo jednu turističku regiju, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Oni su idealan izlet za one koji zimuju na Jahorini, Tari i Zlatiboru. A planiramo da povežemo Andrićgrad i Perućac brodom, a od Perućca do Mitrovca se planira izgradnja gondole. Na taj način bi zaokružili čaroban prsten oko Drine, te regije u koju je ranije malo ulagano, ali je zahvaljujući tome očuvano mnogo netaknute prirode

razgovarao SLAVIŠA MIRKOVIĆ foto Aleksandar ARSENOVIĆ

Odrednica zimski turizam često može da nas zavede na pogrešnu pomisao da je onima koji se bave njime sav posao koncentrisan na zimu. Zapravo, nakon što mnogima zimski odmor postaje lijepa uspomena koje se prisjećaju dok se vraćaju ustaljenim obavezama, radnici u turizmu započinju novi ciklus. Ništa manje lak, jer slijedi priprema za sve ono što ih očekuje u novoj sezoni, a od te pripreme će uveliko zavisiti uspjeh sezone koja se tek očekuje.

Olimpijski centar Jahorina bere plodove ogromnog uloženog truda u nekoliko prethodnih godina. Poslednja zimska sezona nadmašila je onu prethodnu, iako je i ta bila najuspješnija do tada, a pritom je ova poslednja bila skraćena zbog epidemiološke situacije. Ovi podaci svjedoče da su udareni temelji koji garantuju dobro poslovanje čak i kad uslovi nisu najidealniji. Ali odavno to više nije fokus u Olimpijskom centru, koji je ozbiljno iskoračio van okvira Jahorine i postaje zamajac koji pokreće širi region. Vijest da Olimpijski centar Jahorina preuzima upravljanje turističkog kompleksa Andrićgrad u Višegradu je privukla veliku pažnju.

Biće osvijetljenja staza Novak Đoković dužine 1.000 metara, koja će dodatno proširiti ponudu skijanja u večernjem terminu. Imaćemo ukupno 5 kilometara osvijetljenih staza

Nakon olimpijskog preporoda Jahorine, menadžment Olimpijskog centra na čelu sa direktorom Dejanom Ljevnaićem, dobija novi izazov, a to je da daju novi život Andrićgradu, još jednom biseru turističke ponude Republike Srpske. Pored njega, tu su i gotovo zaboravljeno skijalište Igrišta kod Vlasenice, čije pokretanje će biti novi izazov koji je pripao Olimpijskom centru. Aktivno učešće na pokretanju ovih projekata doprinijeće regionalnom povezivanju i širenju turističke ponude, kako u zimskom, tako i u ljetnjem periodu.

Zimska sezona je zbog epidemioloških mjera prerano zatvorena, da li imate informacije o uspješnosti odnosno ostvarenim rezultatima?
– Zimska sezona na Jahorini je krenula 29. novembra i ukupno smo imali 125 skijanja u kontinuitetu. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a u skladu sa novim mjerama Vlade Republike Srpske i Kriznog štaba, obustavljen je rad našeg ski centra kao i svih ugostiteljskih objekata 21. marta. Uprkos svemu, prema parametrima koje pratimo, možemo reći da je ova zimska sezona najuspješnija ikada realizovana na našoj planini. Najveću zahvalnost dugujem svim zaposlenim u Olimpijskom centru Jahorina koji su uložili maksimalne napore kako bi sve funkcionisalo besprijekorno i u skladu sa epidemiološkim mjerama. Za 125. dana skijanja na našim stazama je skijalo preko 265.000 skijaša – napravljeno je 2.375.000 prolaza, a naš poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu, koja je bila najuspješnija po svim parametrima, poboljšan je za 26 odsto. Tokom ove sezone na Jahorini je za besplatno skijanje djece sa teritorije grada Istočno Sarajevo izdato 20.000 ski karata, što je takođe povećanje za 16 odsto i sigurno smo stvorili mnogo novih skijaša koji su razvili ljubav prema Jahorini i skijanju.

Uprkos svemu, ova zimska sezona je najuspješnija ikada realizovana na našoj planini

Koji je cilj povezivanja olimpijske planine i Andrićgrada u Višegradu?
– Cilj nam je da od Jahorine, preko Tare, do Zlatibora napravimo jednu turističku regiju, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru, Tari ili Jahorini, dva dana provedu u Andrićgradu. Takođe, imamo zajedničku ideju sa opštinom Bajina Bašta da pokrenemo realizaciju projekta Gondola od Perućca do Mitrovca i da na taj način zaokružimo čaroban prsten oko Drine. Brodom od Andrićgrada do Perućca, pa zatim gondolom do Mitrovca. Kada smo krenuli da pripremamo Projekat razvoja ove regije, pronašli smo veliki broj mogućnosti za razvoj, sad smo u fazi planiranja i analize, ali ono što sam zaključio je to da se tokom perioda stare Jugoslavije, u ovaj predio sadašnje Republike Srpske i Srbije jako malo ulagalo i to za nas sada predstavlja najveću prednost, jer raspolažemo sa netaknutim, a prelijepim prirodnim blagom, sa ogromnim potencijalom za razvoj. Kao što sam vjerovao u Jahorinu, tako vjerujem da ćemo i od ove regije napraviti najveću turističku atrakciju u Evropi.

Andrićgrad nije jedini projekat koji je izvan Jahorine kojim upravljate?
– Imamo čast da je usvojena inicijativa da se izgradi ski centar Igrišta. Moj tim je još prije godinu dana napravio Razvojni Projekat ski centra Igrišta, detaljno razrađen po fazama i investicijama i Vlada Republike Srpske je usvojila taj Projekat. Na Skupštini Akcionara smo formirali Poslovnu jedinicu Igrišta i sada predano radimo na pripremi investicija i veoma sam nestrpljiv da ove projekte realizujemo, jer ćemo na ovaj način napraviti novu dimenziju u razvoju skijaškog sporta i omogućiti lokalnom stanovništvu da bolje žive. Na Igrištima očekujemo turiste iz cijele istočne BIH i zapadne Srbije, a simbolično je da smo opet u blizini rijeke Drine i da će rijeka Drina koja je do sada simbolizovala granicu, po realizaciji investicija u Andrićgradu i na Igrištma biti simbol spajanja i razvoja.

Andrićgrad nije jedini projekat kojim upravljamo van Jahorine, preuzeli smo inicijativu obnove skijališta Igrišta kod Vlasenice

Novi projekti će se realizovati i na Jahorini, pripremate se za ljetnu sezonu, šta sve očekuje posjetioce?
– Uveliko se pripremamo i za novu ljetnu sezonu, u planu je proširenje ljetnih adrenalinskih sadržaja izgradnjom atrakcija Nauticjet i Buterfly. Na Jahorini imamo i dva predivna ponija koji će obogatiti i našu ljetnu ponudu. U planu nam je i izgradnja zip line atrakcije koja će ići preko cijelog jezera, te nabavka vozića koji će posjetioce voziti do vrha planine. Tu su svakako i naše atrakcije planinski bob, tower, loopster, skydive, tjubing, teretane na otvorenom, panoramska vožnja šestosjedom i označene planinske šetačke i biciklističke staze.

Planiramo i izgradnju novih parking mjesta koji će doprinijeti boljem funkcionisanju na planini

Ovog ljeta ponovo organizujete najveće bosanskohercegovačko trail takmičenje kojim takođe prevazilazite barijere i granice, Jahorina Ultra trail se već priprema?
– Ovogodišnji Jahorina ultra trail je koncipiran kao dvodnevno takmičenje, a održaće se 24 i 25 jula. Takmičari će se ove godine moći oprobati u tri trke različite dužine: Ultra, Maxi i Mini Trail – posebna zanimljivost je da Maxi trka startuje sa Bjelašnice. Do sada nam je pristiglo 150 prijava i pozvao bih sve trkače da se prijave putem našeg sajta www.jahorinatrail.com jer im u organizacionom smislu pripremamo najbolje trail takmičenje do sada.

Čak i ja sam trčao jednu od ruta prošle godine i moram reći da je zaista nevjerovatno kakve predjele trkač ima priliku da vidi. Sve tri trke nose ITRA bodove i međunarodno su priznate. Radujemo se da ugostimo sve trkače iz regiona ali i svjeta ukoliko to uslovi dozvole.

U planu je i izgradnja zip line atrakcije koja će ići preko cijelog jezera

Da li već planirate novitete za narednu zimu, čime ćete u novoj zimskoj sezoni obradovati skijaše?
– Planiramo izgradnju dva šestosjeda; jedan u Rajskoj dolini i prebacivanje instalacije šestosjed Poljice u naselje Trnovo kao i izgradnju dva ski lifta za stazu Spust gdje se 84 godine održalo olimpijsko takmičenje. Čim se steknu uslovi za izgradnju, krećemo sa realizacijom prvog projekta šestosjed Rajska dolina. Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvjetljenja staze Novak Đoković dužine 1.000 metara, što će dodatno proširiti našu ponudu u večernjem terminu.

Planiramo izgradnju dva šestosjeda, jedan u Rajskoj dolini, prebacivanje instalacije šestosjed Poljice u naselje Trnovo, kao i izgradnju dva ski lifta za stazu Spust

Nakon završetka ovog projekta, Jahorina će ukupno imati pet kilometara staza za noćno skijanje. U planu je izgradnja novog osnježavanja na sedam kilometara ski staza i Jahorina će završetkom ovog projekta imati ukupno 18 kilometara ski staza prekrivenih sistemom osnježavanja. Već postojeće staze ćemo dodatno urediti i uraditi zatravljivanje. U planu nam je i da modernizujemo polaznu i izlaznu stanicu čuvenog dvosjeda Ogorjelica, ali i izgradnja novih parking mjesta koji će doprinjeti boljem funkcionisanju na planini.

I za kraj, Olimpijski bar. Mjesto u koje ste uložili posebnu pažnju i ljubav – smješten na vrhu planine i možemo slobodno reći najatraktivniji ugostiteljski objekat na Jahorini. Da li će raditi u toku ljetne sezone?
– Naš Bar se nalazi na najljepšoj lokaciji Jahorine, na 1879 metara nadmorske visine i ima kao na dlanu panoramu planine koja očara naše goste i probudi im želju da ostanu duže i uživaju na dugoj, sunčanoj i lijepo uređenoj terasi. Izgrađen između izlazne stanice šestosjeda i velikog jezera, odlikuje se modernim enterijerom sa spojem tradicionalnih elemenata. Za topli izgled Bara i potpuni užitak zaslužan je naš kamin, ove zime smo goste obradovali sa 70 novih jela i beskontaktnim naručivanjem hrane. Plan nam je da za ljetnu sezonu dodatno proširimo našu terasu sa koje se pogled pruža prema jezeru. Na našem jezeru je moguća vožnja pedalinama, hodanje u loptama po vodi a tu je i naš Skydive. U toku su i prvi koraci za izgradnju zip line-a preko cijelog jezera, a u neposrednoj blizini se nalazi i teretana na otvorenom kao i igralište za naše najmlađe posjetioce. Cilj nam je da oživimo vrh planine, a naš bar je definitivno najbolje mjesto za uživanje kako u toku zime tako i ljeti.