IRB RS u Briselu predstavila bazu donatorskih sredstava

BUSINESS KLUB

Delegacija Investiciono-razvojne banke RS tokom dvodnevne studijske posjete Briselu predstavila je veb-servis IRB-a RS namijenjen preduzetnicima za praćenje dostupnosti svih bespovratnih sredstava.

„U okviru studijske posjete na temu EU fondova i drugih donatora organizovan je niz susreta gdje su predstavljeni trenutni programi i buduće aktivnosti Evropske unije. Posjeta je ujedno bila i prilika za predstavljanje dosadašnjih aktivnosti i rezultata IRB RS kada je u pitanju upravljanje Finansijskim mehanizmom za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj, a koji u značajnoj mjeri odgovara pravilima i principima funkcionisanja EU fondova“, saopšteno je iz IRB RS.

Kao rezultat našeg višegodišnjeg iskustva u upravljanju projektom Finansijskog mehanizma, navodi se dalje, nastao je i veb-servis IRB-a namijenjen preduzetnicima za praćenje dostupnosti svih bespovratnih sredstava.

„Servis je dostupan na adresi www.grantovi.irbrs.org, gdje smo napravili jasan, sistematičan i sažet pregled aktuelnih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava privrednicima. Pozivamo privrednike i lokalne zajednice da pristupe našoj bazi donatorskih sredstava koja je kreirana da im olakša donošenje odluke da svoje razvojne projekte realizuju upravo na ovaj način“, navodi se u saopštenju.

Korisnici imaju mogućnost, navodi se dalje, da od nas zatraže dodatnu podršku u vidu savjeta i uputstava za apliciranje na objavljeni javni poziv, a koja se prevashodno odnosi na pojašnjenje specifičnih uslova i zahtjeva finansiranja, kao i razradu njihovih projektnih ideja prema zahtjevima donatora.

U saopštenju se dodaje da se u Briselu razgovaralo i o dodatnim modalitetima pozicioniranja IRB-a i njenom doprinosu efikasnijem korištenju evropskih pretpristupnih fondova.

„Ukazano je i na mogućnosti korištenja sredstava iz drugih izvora finansiranja, prije svega za projekte zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Određene aktivnosti u tom pravcu dogovorene su već za početak 2023. godine“, navodi se u saopštenju.

IRB RS u Briselu predstavlja direktor Sektora za međunarodnu saradnju Mirko Bošnjak. Organizator studijske posjete je Predstavništvo RS u Belgiji u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

Tokom posjete organizovano je nekoliko sastanaka u Evropskoj komisiji i Agenciji za inovacije EU, a delegacija iz Srpske sastala se i sa predstavnicima američke organizacije „The Nature Conservancy“ koja se bavi finansiranjem projekata iz oblasti zaštite životne sredine.