Android developeri će dobijati više novca od prodaje, pod jednim uslovom

Tehnologija

Nije tajna da se Google bori da podstakne primjenu Androida na bilo kom uređaju koji nije telefon.

Dobija Samsungovu pomoć u preispitivanju Wear OS-a, na primjer, godinama stagnirajućeg udjela na tržištu. Ipak, tehnološki pionir može imati jednostavno rješenje: dajte programerima finansijski podsticaj da podrže druge platforme. Ars Technica primjećuje da Google započinje međunarodno predstavljanje Play Media Experience programa, koji smanjuje udio kompanije u prihodima od aplikacije PlayStore na 15 procenata, ako Android programeri podržavaju audiovizuelna iskustva na čitavom nizu platformi, uključujući tablete, satove i pametne TV uređaje.

Ako programer želi veći prihod, mora da podržava sve platforme u datoj kategoriji. Proizvođač video aplikacija mora da se integriše sa Android TV, Google TV i Google Cast. Kreator audio aplikacija mora da podržava Wear OS, Android Auto, Android TV i Google Cast, dok proizvođač aplikacija za čitanje mora da optimizuje za tablete i Entertainment Space iskustvo. Programeri takođe moraju da imaju najmanje 100.000 aktivnih mjesečnih instaliranja na Google Play-u, kao i „jaku“ ocjenu u prodavnici.

Nije jasno koliko će dobro funkcionisati ovaj mehanizam. Ars je istakao da Google ima nedoslijednu podršku platformi u sopstvenim aplikacijama, a kamoli među nezavisnim timovima. Microsoft takođe nije imao puno sreće da plati programerima da pišu Windows Phone aplikacije. Program bi mogao da uspije, ako kompanija već ima veliku potražnju za svojim Android aplikacijama.