Holandska neo-banka Bunq sada vrijedi 1,9 milijardi dolara

Banke

Holandski Bunq, neo-banka sa sjedištem u Amsterdamu, uzela je novu investiciju od 228 miliona dolara (193 miliona eura), što je najveća investicija Serije A za neki evropski fintech. Vrijednost startapa sada iznosi 1,9 milijardi dolara, a nova sredstva biće iskorišćena za akvizicije manjih kompanija kako bi se podstakao rast startapa.

Neo-banke (tzv. banke izazivači ili challenger banks) su institucije koje obezbjeđuju upravljanje računima, pripejd debitne kartice i neki oblik štednje bez tradicionalnog pristupa. Odnosno, ne postoje ogranci banke i procesi se odvijaju pomoću mobilnih telefona i interneta.

Novu rundu finansiranja vodila je firma Pollen Street Capital. Bunq već nekoliko godina samostalno finansira osnivač i generalni direktor, koji je i u ovoj rundi finansiranja učestvovao sa 29,5 miliona dolara, dok je ostatak finansiranja došao od firme Pollen Street Capital. Kao deo dogovora, Bunq takođe preuzima Capitalflow Group, irsku kompaniju za pozajmljivanje novca koja je prethodno bila u vlasništvu firme Pollen Street Capital.

Fintech sektor u Evropi i svijetu nastavlja da bilježi dobre rezultate. Poslednjih nekoliko mjeseci, nekoliko fintech startapa uzelo je značajne investicije. U Srbiji je Poštanska štedionica nedavno akvizirala MTS banku, što svjedoči o potencijalu i ukazuje na razvoj domaćeg fintech-a.