Video otvaranje računa u banci – nikad lakše

Erste Bank und Sparkassen Austrija je dala najsvježiji primjer da se postojeći odnos sa klijentom u retail bankarskoj industriji (licem u lice) polako sa filijala pomjera ka mobilnoj i video tehnologiji

Erste Bank sa sjedištem u Beču, pruža mogućnost klijentima da otvore račun putem video chata. Vijest je saopštena samo nekoliko nedjelja nakon što je Ministarstvo finansija Austrije odobrilo online video identifikaciju klijenata.

Sve što je potrebno za otvaranje računa u ErsteBanci su identifikacioni dokument i računar ili mobilni uređaj.

Proces započinje uploadovanjem fotografije iz pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, koja se automatski prebacuje u odgovarajuću, banci prilagođenu formu. Potom, klijenti unose lične podatke i biraju filijalu na najpogodnijoj lokaciji, nakon čega se, putem video razgovora sa zaposlenim u banci vrši identifikacija. Ovaj proces, video identifikacije, je omogućen od straneIDnow Video Ident solution-a.

Erste banka je prva velika austrijska banka koja nudi ovu opciju svojim klijentima. U posljednjih godinu dana, kod online otvaranja računa zabilježen je rast od 40% , što govori da je tržište “zrelo za online video identifikaciju”.

Thomas Schaufler, direktor  prodaje je izjavio: “Naše uvođenje online video identifikacije, eliminiše raniju komparativnu prednost FinTech kompanija”.

Erste je primijetila da zemlje poput Njemačke već neko vrijeme koriste ove procese. Tako je i španska banka BBVA, objavila u novembru prošle godine, da pokreće “online onboarding” putem mobilnih uređaja, čime je postala prva institucija u Španiji koja je uvela tu opciju.

Bankarska industrija u Evropi je usmjerena na omogućavanje maksimalne udobnosti i privlačenja klijenata putem video tehnologije i mobilnih uređaja. U narednim godinama će se formirati jasnija slika o tome koje sve inovacije mogu zamijeniti komuniciranje sa klijentima u filijalama i dosadašnji način poslovanja, a možda se ispostavi da uvijek ima mjesta i za tzv. bankarstvo “licem u lice”. (Bankarstvo.rs)