JPMorgan pokreće digitalnu banku u Velikoj Britaniji

Banke

Div s Wall Streeta razgovarao je s regulatorima oko osiguranja potrebnih odobrenja za rad u osobnom bankarstvu u Velikoj Britaniji, izvijestio je Sky. Nova će se usluga vjerovatno pojaviti kasnije ove godine, rekao je neimenovani izvor iz JPMorgana.

Portparol JPMorgan-a odbio je da komentariše Bloomberg.

Njujorški JPMorgan skočio bi na tržište banaka potrošača koje je u snažnom usponu.

Fintech igrači poput Monzo Bank Ltd. i Starling Bank Ltd. privukli su milione kupaca koji traže alternativu tradicionalnim institucijama kao što su HSBC Holdings Plc i Barclays Plc.

Potencijalno lansiranje moglo bi dovesti i JPMorgan protiv internet banke u vlasništvu Goldman Sachsa. nazvane Marcus, koja je otvorena u Velikoj Britaniji u rujnu 2018., iako je gradski izvor rekao Skyu da JPMorgan planira širi asortiman proizvoda. Očekuje se da će Marcus, koji nudi štedne račune, dodati još usluga jer povećava svoju prisutnost u Britaniji.

Žestoka konkurencija na ozloglašenom britanskom bankarskom tržištu možda već uzima svoj danak. Prošle nedjelje je N26 GmbH, njemačka digitalna banka koju je podržao investitor Peter Thiel, objavila da se povlači iz Britanije nakon četiri godine. Kompanija je za svoje povlačenje krivila Brexit, no možda je razlog bio i u prenatrpanom tržištu. Još jedna njemačka digitalna banka, Fidor banka, takođe je prošle godine napustila UK.