Video igre od 2024. Olimpijski sport?

Sport

eSport bi od Pariza 2024. mogao postati novi Olimpijski sport, koji će se igrati za medalje, kao i svaki drugi!

Toni Estange, potpredsjednik pariskog Komiteta za konkurisanje (na Igre), potvrdio je da će razgovarati sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta i sa predstavnicima eSporta o punopravnom uključivanju video igara,već na Igre u Parizu, 2024. godine.

 

„Moramo se baviti time (eSport-om), jer ne možemo ga previdjeti, ne možemo reći da to nije na nama, da nije o Olimpijskim igrama“, rekao je Estange agenciji Associated Press, prenosi The Guardian. „Mladi su veoma zainteresovani za eSport i to je velika stvar sad. Hajde da ih saslušamo. Hajde da se sretnemo s njima. Hajde da pogledamo možemo li da izgradimo neki odnos s njima“.

Estrange je naveo da ne želi odmah da kaže ne, kao neki prije njega i da bi voleo da vidi u kom pravcu će teći razgovor sa MOK-om, koji bi mogao da bude prilično interesantan, smatra on. Pariz će biti potvrđen kao grad domaćin OI 2024, nakon što je Los Anđeles pristao da bude domaćin četiri godine kasnije, 2028.

Potvrđeno je, s druge strane, da će eSport kao sport biti ravnopravan sa ostalim sportovima već 2022. godine na Igrama Azije, koje se održavaju u Kini. Na poslednjim Igrama Azije učestvovale su 44 nacije koje je predstavljalo više od 10.000 sportista u Južnoj Koreji. eSport je uvršten u kinesku organizaciju Igara, kako kažu organizatori zbog „izuzetno brzog razvoja i popularnosti nove forme sporta, koju mladi u velikom broju praktikuju“.

Igre Azije su „partnerske“ igre Olimpijskih igara i MOK ih priznaje kao relevantne i druge po redu multi-sportske igre po veličini na svijetu.

Iako je ovo sa Igrama Azije obećavajuće i eSport igrači se nadaju da će zaista igrati „rame uz rame“ sa sportistima širom svijeta već u Parizu, ključna odluka će ostati na Tomasu Bahu, predsjedniku MOK-a, čija je podrška inicijativi da eSport bude uvršten u OI Paris 2024 jedina važna. On je, govoreći o odluci Igara Azije da eSport uvrste u program Kina 2022 rekao: „Još uvek nismo 100 odsto sigurni da je eSport zaista sport, koji se i dalje vezuje isključivo sa fizičkom aktivnošću i svim ostalim faktorima koji definišu sport kao takav“. Ono što je pozitivno u Bahovom pogledu na eSport jeste to što je veoma popularan među mladima i što ih „pokreće“.

Program za Pariz će biti pripreman tek od 2019. godine, a o novim sportovima na OI odlučivaće se tek nakon Igara u Tokiju, dakle posle 2020. godine. Do tada će eSport imati „vatreno krštenje“ na Igrama Azije u Indoneziji 2018. godine, kad neće biti takmičarski, nego sport koji se prikazuje i priprema za Kinu 2022. godine.