Adidas prodao Reebok za 2,1 milijardu dolara

Akvizicije

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas objavio je da je pronašao kupca za Reebok u Authentic Brands Groupu, koji je za američki sportski brend spreman da plati do 2,1 milijardu eura.

Kupac će većinu iznosa platiti u gotovini nakon zaključenja transakcije, koje se očekuje u prvom tromjesečju 2022. navodi Adidas u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Njemačka kompanija napominje i da će većinu prihoda od prodaje podijeliti dioničarima, prenosi Hina. Adidas je kupio Reebok kada je dužnost izvršnog direktora obnašao sadašnji predsjednik fudbalskog kluba Bayern Herbert Hainer, plativši za američku kompaniju 3,1 milijardu eura.

Adidas je na kraju odlučio da proda Reebok, za koji su interes proteklih mjeseci pokazala brojna poznata imena. Mediji su spominjali da je među njima i slavni košarkaš Shaquille O’Neal. Adidas se na kraju odlučio za Authentic Brends Group, američku kompaniju za upravljanje brendovima sa sjedištem u New Yorku.

Njihov portfolio obuhvata više od 50 potrošačkih brendova, a povjerena im je i zaštita imena zvijezda poput Muhammada Alija, Elvisa Presleya i Marilyn Monroe.