Bezos nudi 2 milijarde dolara da dobije posao od NASA

Tržište

Izvršni direktor Blue Origina Jeff Bezos ponudio je NASA-i dvije milijarde dolara ako ova svemirska agencija preispita odabir njegove kompanije za potpisivanje ugovoraa o misiji slijetanja na Mjesec. Ovaj ugovor izgubili su u aprilu u korist SpaceX-a Elona Muska.

“Blue Origin će premostiti manjak budžetskih sredstava [NASA-e] odricanjem od svih plaćanja u tekućoj i naredne dvije vladine fiskalne godine do 2 milijarde dolara kako bi se program odmah vratio na pravi put”, napisao je Bezos u otvorenom pismu NASA-inom administratoru Billu Nelsonu. Zauzvrat, Bezos želi da Blue Origin dobije ugovor s fiksnom cijenom za izgradnju svemirskog broda za NASA-inu mjesečevu misiju.

Svemirska agencija najavila je ugovor ranije ove godine. U početku se željelo da se najmanje dvije kompanije iz privatnog sektora natječu za sudjelovanje u misiji, ali je kasnije odlučilo da se izabere jedna firma, uz obrazloženje da su dostupna sredstva ograničena, izvještava Reuters.

U aprilu je NASA sklopila ugovor sa suparnikom Blue Origin-a, kompanijom SpaceX Elona Muska, odobrivši ugovor od 2,9 milijardi dolara za SpaceX-ov cilindrični brod Starship. Blue Origin i kompanija iz vojne industrije Dynetics izgubili su ponudu, a NASA je izjavila da je SpaceX “najbolja vrijednost za vladu”.

Nakon što su izgubili posao od SpaceX-a, i Blue Origin i Dynetics podnijeli su žalbu Uredu za odgovornost američke vlade (GAO) tvrdeći da je NASA-in izbor bio nepravedan. Usred pravnog izazova, NASA je u maju morala obustaviti rad na projektu. U svom pismu, Bezos je dalje upozorio da NASA-ina misija može biti odgođena i da će biti skuplja bez konkurencije, prenosi BiznisInfo.

Blue Origin svoju lunarnu letjelicu naziva Plavim Mjesecom, dizajnirajući je tako da podsjeća na kultni Apollo modul koji je 1969. godine na površinu Mjeseca doveo Neila Armstronga i Buzza Aldrina.

„Stvorili smo sistem za slijetanje na Mjesec 21. vijeka nadahnut dobro karakteriziranom Apollo arhitekturom – arhitekturom s mnogim prednostima. Jedna od njegovih važnih prednosti je što daje prioritet sigurnosti”, napisao je Bezos.

NASA je rekla da je obaviještena o Bezosovom pismu, ali je odbila dati komentar, izvijestio je Reuters.