Cijena nafte porasla oko 2 odsto za nedjelju dana

Brent nafta, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta, u petak je porasla 0,44 odsto, na 56,81 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta poskupjela 0,54%, na 53,83 dolara

Na nedjeljnom nivo, cijena brent nafte je porasla oko 2 odsto, a američka oko 1,2 odsto.

Vlasti SAD su uvele nove sankcije Iranu kako bi kaznile zvanični Teheran zbog ispaljivanja balističke rakete i podrške hutskim pobunjenicima u Jemenu. Na udaru sankcija našlo se 13 pojedinaca i 12 kompanija, za koje su SAD utvrdile da podržavaju raketni program Teherana i vojne snage Revolucionarne garde.

U prvom momentu nakon objavljivanja vijesti cijene nafte su naglo skočile, međutim kako su mjere formulisane tako da ne utiču na nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine, koji podrazumijeva ukidanje zabrane izvoza iranske nafte, cijene su tokom dana oslabile.

Tokom protekle sedmice u fokusu tržišta bili su dokazi o smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i drugih velikih proizvođača, što je premašilo uticaj povećanja američkih zaliha nafte i benzina.

Podaci iz ruskog Ministarstva za energetiku objavljeni u četvrtak pokazali su da je proizvodnja u zemlji smanjena za 100.000 barela dnevno.

Ipak, povećanje zaliha u SAD, treću sedmicu uzastopno, prijeti da poništi napore OPEC-a i proizvođača izvan kartela, poput Rusije, da smanje ponudu. Prema najnovijim prognozama Američkog ministarstva energetike (EIA) proizvodnja sirove nafte u zemlji će porasti, sa prosječnih 8,9 miliona barela dnevno u 2016. godini, do 9,3 miliona barela dnevno u 2018. godini.