Lufthansa Group ostvarila profit prvi put tokom korona krize

Finansije

Njemačka avio kompanija Lufthansa Group objavila je profit po prvi put tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, nakon ukidanje globalnih ograničenja na putovanja što je dovelo do porasta potražnje za letovima tokom ovog ljeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Lufthansa Group objavila je finansijske rezultate kompanije za treći kvartal 2021. godine.

Kompanija je u trećem kvartalu prošle godine pretrpjela štetu od 1,2 milijarde eura, a u trećem kvartalu ove godine ostvarila je dobit od 17 miliona eura.

U periodu juli – septembar prihodi njemačke avio kompanije povećani su za 96 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši 5,2 milijarde eura.

Lufthansa Group, koja također posjeduje Eurowings, Swiss Airlines, Brussels Airlines i Austrian Airlines, objavila je da je u pomenutom periodu prevezla ukupno 19,6 miliona putnika.

Lufthansa očekuje pozitivne rezultate u vezi s potražnjom putnika u četvrtom kvartalu ove godine.

Njemačka avio kompanija također je objavila da je broj rezervacija već sada dostigao 80 posto nivoa iz 2019. godine.

Lufthansa je bila na rubu bankrota zbog pandemije COVID-19.

Njemačka vlada je spasila kompaniju od bankrota tako što je u junu 2020. godine obezbjedila devet milijardi eura pomoći.

Kompanija je ranije izvršila restrukturaciju zbog smanjenja potražnje izazvane pandemijom COVID-19 u sektoru vazdušnog saobraćaja te otpustila više od 33.000 zaposlenih.

Broj zaposlenih, koji je prije pandemije iznosio 140.000, smanjen je na 107.000.

Lufthansa Group (Deutsche Lufthansa AG) je holding kompanija nazvana po Lufthansi, avioprijevozniku i najvećoj njemačkoj avio kompaniji. Zbog pandemije COVID-19 kompanija je od jula 2020. godine djelimično u državnom vlasništvu.