Špekulacije o manjoj potražnji i većoj ponudi spustile cijene nafte

Akcije

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 81 USD, pritisnute špekulacijama da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle prodavati taj energent iz rezervi i povećati ponudu, dok bi potražnju mogli zakočiti visoki troškovi energije i Covid-19.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,01 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 81,16 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 96 centi nižoj cijeni od 79,83 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su pale na početku sedmice nakon što je u subotu na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija (UN) postignut sporazum kojim su fosilna goriva prvi puta označena kao ključni uzrok globalnog zagrijavanja.

Naftna tržišta su prethodnih sedmica pritisnuli jači dolar i nagađanja da bi administracija američkog predsjednika, Joea Bidena, mogla prodavati naftu iz strateških rezervi kako bi zauzdala cijene.

“Moguća prodaja nafte iz strateških rezervi važan je razlog pada cijena”, rekao je glavni analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop, izdvojivši i sve brže širenje zaraze Covidom-19 i zabrinutost za globalnu potražnju zbog karantina i ograničenja.

Američke naftne kompanije u prošloj sedmici su aktivirale još bušotinskih postrojenja, podstaknute visokim cijenama nafte, pokazali su podaci specijalizovane firme Baker Hughes.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu svjetske potražnje za naftom u četvrtom tromjesečju za 330 hiljada barela dnevno u odnosu na prognozu iz oktobra, istaknuvši da visoke cijene energije ometaju ekonomski oporavak od pandemijske krize.

Evropa je ponovno postala epicentar pandemije Covida-19, pa su neke vlade ponovo počele da razmišljaju o nepopularnim strogim ograničenjima.

Kina pak pokušava da suzbije širenje delta soja koronavirusa.

Ruski Rosneft, druga po veličini naftna kompanija u svijetu, nakon Saudi Aramca, upozorio je u petak na opasnost “super ciklusa” na globalnim tržištima energenata, što bi značilo da bi cijene rasle kroz duži vremensk period, s obzirom na to da bi ponuda kaskala za potražnjom.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 81,64 USD, što znači da je 29 centi niža u odnosu na prethodni dan.