Ogranak kompanije Harley-Davidson izlazi na berzu

Tržište

Kompanija Harley-Davidson planira da ogranak za proizvodnju električnih motocikala poznat pod imenom LiveWire pripoji kompaniji AEA Bridges Impact Corp, te da na taj način, po uzoru na druge proizvođače električnih vozila, izađe na berzu.

Sektor za proizvodnju električnih motocikala LiveWire biće spojen sa kompanijom AEA Bridges Impact Corp kroz akviziciju posebne namjene (SPAC) koju će sprovesti investicioni fondovi AEA Investors i Bridges Fund Management.

Ovim ugovorom LiveWire će dostići vrednost 1,8 milijardi dolara. Listiranjem LiveWire će postati posljednja u nizu proizvođača električnih vozila koji su izašli na berzu pomoću akvizicije posebne namjene, a jedan od glavnih razloga za sklapanje SPAC ugovora jeste želja investitora da finansiraju kompanije koje predstavljaju budućnost saobraćaja, piše Financial Times.

Međutim, nekoliko uglednih kompanija za proizvodnju električnih vozila koje su se prijavile za listiranje preko SPAC morale su da prođu kroz rigorozne kontrole regulatora. Prošle nedjelje, američka Komisija za hartije od vrijednosti pozvala je firmu Lucid Motors da dostavi dokumente u vezi sa njenim projekcijama i planovima. Kompanija Lordstown Motors je pod istragom saveznog tužioca, dok je otkriveno da je električni brend Nikola lažirao prototip svog novog kamiona.

Odluka u kompaniji Harley-Davidson da odvoji poslovanje sa električnim vozilima označava promjenu strategije za proizvođača motocikala. U kompaniji je planirano da ulože od 190 do 250 miliona dolara godišnje u razvoj i proizvodnju električnih motocikala, piše Biznis.rs.

Novi dogovor će biti finansiran kroz 400 miliona dolara prikupljenih od kompanije AEA Bridges u septembru 2020. godine, 100 miliona dolara koje ulaže Harley-Davidson i 100 miliona dolara od tajvanskog proizvođača motocikala Kymco, koji će uložiti takozvanu “privatnu investiciju u javni kapital”.

Nakon akvizicije, kompanija Harley će posedovati 74 odsto proizvođača LiveWire, dok će 12 odsto biti u vlasništvu akcionara SPAC, a ostatak pokretača SPAC i kompanije Kymco.