Cijena poljoprivrednog zemljišta u Rusiji porasla u prosjeku za 30%

Cijene poljoprivrednog zemljišta u Rusiji prošle su godine zabilježile snažan rast, podstaknute tražnjom od strane domaćihi i inostranih kupaca

Po podacima “SovEkon”, konsalting kompanije specijalizovane za tržite agrikulture, cijena poljoprivrednog zemljišta na jugu Rusije u 2016. godini je porasla u prosjeku 53%, na prosječnih 1.479 dolara po hektaru.

Cijena zemljišta u centralnom dijelu (evropske) Rusije porasla je u prosjeku 11%, na 544 $/ha, dok je u regionu Volge hektar poljoprivrednog zemljišta prošle godine koštao, u prosjeku, 1.800 dolara po hektaru, odnosno 25% više nego godinu dana ranije.

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Rusiji je daleko jeftinije nego farme u zemljama EU. Tako je  u najskupljem regionu, okolini Krasnodara, gdje je hektar zemlje prošle godine poskupio 60% i košta prosječnih 2,100 dolara, to daleko manje od 5.800 dolara po hektaru u Rumuniji ili Litvaniji, naglašava SovEkon.

Ruska konsalting agencija primjećuje da je u 2016. povećan broj stranih investitora, uz primjedbu da su u protekle dvije godine ulagače sa Zapada zamijenili investitori sa Istoka.

Najveći apetit za ruskim poljoprivrednim zemljištem pokazali su investitori iz Persijskog zaliva i Kine, kojih se ulaganja broje u milijardama dolara. Povećan interes pokazali su i kupci iz Vijetnama, Tajlanda i Turske.