OPEC smanjuje, SAD povećavaju proizvodnju nafte

U svijetu je prošlog mjeseca proizvedeno ukupno 95,82 miliona barela nafte dnevno, što je za 230.000 barela manje u odnosu na februar, prema mjesečnom izvještaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC)

Američke kompanije, međutim, proizvode više, što, kako ocjenjuje agencija France press, ugrožava napore OPEC-a u borbi protiv prekomjerne globalne ponude.

Proizvodnja unutar samih članica OPEC-a, koje učestvuju sa oko jednom trećinom u ukupnoj svjetskoj proizvodnji “crnog zlata”, pala je za 153.000 barela dnevno, na 31,93 miliona barela dnevno. To je ispod cilja zacrtanog sporazumom o rezanju proizvodnje između članica i nečlanica OPEC-a, koji je 1. januara ove godine stupio na snagu na rok od šest mjeseci. Ta inicijativa je pomogla oporavku globalnih cijena nafte, dok su se američki proizvođači ponovo vratili na tržište jer opet mogu da posluju profitabilno.

To znači da će se ukupna proizvodnja zemalja izvan OPEC-a, koja je prošle godine pala na 57,32 miliona barela dnevno, vjerovatno ove godine oporaviti na 57,89 miliona barela dnevno, što bi predstavljalo rast od 580.000 barele dnevno, poručuju iz naftnog kartela.

Nedavno su se pojavile i spekulacije da će OPEC, predvođen Saudijskom Arabijom, produžiti trajanje dogovora o smanjenju proizvodnje za još šest mjeseci.

Analitičari Commerzbank vjeruju da će Rusija i ostali proizvođači učestvovati u eventualnom produžetku smanjenja proizvodnje.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su prošle nedjelje sa rekordnog nivoa zabilježenog prethodne sedmice, dok je proizvodnja “crnog zlata” povećana. Zalihe su smanjene za 2,17 miliona barela na 533,4 miliona u nedjelji zaključno sa 7. aprilom, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA), dok su analitičari predviđali blagi rast zaliha.

Međutim, proizvodnja nafte u SAD je u posmatranoj sedmici porasla za 0,4%, na 9,24 miliona barela, što je najviši nivo od januara 2016. godine.

Upravo je podatak o rastu proizvodnje u SAD spustio cijene nafte u popodnevnim satima, pa je barel “brent” nafte za isporuku u junu pojeftinio 0,22 US centi, na 56,01 dolar, dok je američka VTI nafta, za isporuku u maju, pala 17 US centi na 53,23 dolara. (Agencije)