Zašto akcije Bionteka i Moderne bilježe velike gubitke

Finansije

Proizvođači vakcina najavljuju nove vakcine koja će biti prilagođena mutacijama koronavirusa, pa čak i kombinovane vakcine za kovid 19 i grip. Ipak, čini se da tržišta ne smatraju da su perspektive kompanija poput Bionteka ili Moderne sjajne. Upravo suprotno.

Vlasnici dionica tih kompanija u posljednjih mjesec dana prolaze kroz noćnu moru strmoglavog pada cijene njihovih hartija od vrihednosti. Činjenice da vakcine ne garantuju dugoročni imunitet, te ne štite od prenošenja zaraze, ali su i dalje dovoljno dobre kad je u pitanju sprečavanje teških ishoda bolesti, izgleda da investitorima ne ulivaju povjerenje u rast budućih prihoda proizvođača vakcina, piše Jutarnji list.

Tako su, na primjer, deonice njemačkog Bionteka samo danas pale 11,5 posto, dok su unazad godinu dana u minusu od 41,08 posto. U avgustu 2021. cijena jedne dionice Bionteka dostigla  je 464 dolara, a juče se trgovala za 151 dolar. U doba dok su cihene dionica Bionteka bile visoko, njemačka biotehnološka kompanija koju su u Majncu pokrenuli naučnici turskog porekla, bila je glorifikovana zbog primjene mRNA tehnologije u dizajnu vakcina za kovid 19 kao da su skupa sa svojim partnerom, Fajzerom, spasioci svijeta, što se reflektovalo i na raspoloženje investitora. Berze više ne dijele tu euforiju.

Nešto manje bolno razdoblje u posljednja tri mjeseca imali su deoničari Fajzera, za koji se i dalje može reći da je dobro profitirao po pitanju tržišne kapitalizacije tokom pandemije. Fajzerove dionice takođe su u trendu pada, ali ipak blažem. Može se pretpostaviti kako pad amortizuje činjenica da se radi o mnogo većoj farmaceutskoj kompaniji sa širokim spektrom proizvoda, a koja je u međuvremenu izašla i s informacijama o vrlo djelotvornom leku za kovid 19 pod imenom pakslovid, tako da im budućnost ne zavisi toliko od mRNA vakcina.

Moderna se bazirala na delotvornoj vakcini za kovida 19

Sa druge strane, Moderna je pak kompanija koja je veći dio poslovnog uzleta i planova tokom pandemije bazirala na vrlo delotvornoj vakcini za kovida 19. Popularnost njihove vakcine, a za koju se neko vrineme smatralo da je čak zaustavlja i širenje zaraze, u jednom je trenutku bila tolika da im je cijena dionice dosegla oko 460 dolara. Bio je to takođe avgust 2021. godine, kada je i Biontek dostizao vrhunce tržišne kapitalizacije. No, danas je cinena dionica Moderne na 150 dolara ili 3 puta manje nego što je bila na vrhuncu. Ako se trend pada cijene dionica Moderne ne nastavi, kompanija bi ipak mogla biti zadovoljna onim što su postigli, jer su još krajem 2020. godine imali cijenu dionice ispod 70 dolara, to jest, dva puta manje nego danas.

Teško je procijeniti u kojoj je mjeri pad cijena dionica Bionteka i Moderne deo šireg trenda pada na dioničkom tržištu u segmentu high tech i uopšteno inovativnih kompanija. U tom segmentu valuacije su došle ekstremno visoko tokom pandemije pa sada dolazi do ispumpavanja.

Jedan od najboljih primjera žrtava trenda u kojem je bilo moderno kladiti se na inovativnost kompanija jeste Ark Invest fond koji je osnovala agresivna investitorka Keti Vud. Slavili su je tokom pandemije jer je ulagala u DNK tehnologiju, robotiku, vještačku inteligenciju, automatizaciju, ali uz snažni pad dionica Zuma i Tesle, kao i pad Koinbejs globala, strmoglavila se i vrijednosti Ark inovejšen ETF fonda – samo od početka ove godine u minusu su od 27 posto, a vrijede upola manje nego pre godinu dana, kada su bili na vrhuncu. Sada Keti Vud apeluje na investitore da gledaju „dalje od tržišne volatilnosti“, te da shvate kako je „inovativnost na rasprodaji“.