Avio kompanije dnevno izgube 418 miliona dolara

Finansije

Prevoznici će u drugoj polovini godine zabilježiti ukupno 77 milijardi dolara gubitka, pod pretpostavkom da ograničenja putovanja ostanu na snazi, pokazuju proračuni IATA-e, objavljeni u utorak.

Kompanije obično u špicu sezone putovanja sredinom godine stvaraju novčane rezerve, a ove su godine u tom razdoblju akumulirale gubitke, istakao je u utorak na konferenciji za novinare u Ženevi glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

“Vlade pak nisu objavile kada planiraju ponovo da otvore granice i ukinu karantine koje zatiru interes za putovanje, pa ne možemo očekivati skok tokom praznika na kraju godine a time ni nešto dodatnog novca da izdržimo do proljeća”, upozorio je de Juniac.

Otkada se virus počeo širiti svijetom, vlade su avio kompanijama osigurale 160 milijardi dolara u gotovinskim injekcijama, kreditnim garancijama, subvencijama plata i poreskim olakšicama.

Iz IATA-e su upozorili da to više nije dovoljno.

Ako vlade ne osiguraju dodatnu podršku, na kocki će se naći 4,8 miliona radnih mjesta u avio sektoru, upozorila je IATA.

Ponovo su pozvali putnike da prije ljeta obave brzo testiranje na Covid-19 kako bi se stvorili uslovi za sigurno putovanje i ukinula potreba za karantinima koje ljudima onemogućuju putovanja.