Moguća saradnja Hifa-Oila sa naftnim divom sa istoka

BUSINESS KLUB

Juče je u sjedištu kompanije Hifa-Oil u Tešnju organizirana posjeta i sastanak s Vilayatom Guliyevim ambasadorom Republike Azerbejdžan u BiH i prvim sekretarom Elmarom Aghasiyevim.

Predsjednik uprave Grupacije Izudin Ahmetlić, generalni direktor kompanije Hifa-Oil Venan Hadžiselimović i business development direktor  Hasan Serdar Alpdundar upoznali su njegovu ekselenciju s potencijalom i poslovanjem Hifa-Oil Grupacije te su razmijenili ideje o mogućnostima proširenja aktivnosti i saradnje kako između dvije države tako i među kompanijama koje posluju u ove dvije zemlje.

Poseban naglasak je stavljen na određene projekte, ali i kompanije koje pronalaze interes za  distribuciju naftnih derivata, investicije u značajne infrastrukturne projekte te poboljšanje trgovinske razmjene.

Od strane domaćina naglašena je i potreba za jačanjem saradnje između najveće naftne kompanije u Azerbejdžanu, Socar i kompanije Hifa-Oil obzirom da se obje kompanije bave distribucijom svih vrsta naftnih derivata.

Potencijal za proširenje saradnje ogleda se i u činjenici da kompanija Hifa-Oil već ima postojeću saradnju sa kćerkama firmama Socar kompanije, Petkim u Turskoj, i već duži niz godina radi distribuciju granulata ovih firmi na području bivše Jugoslavije. Od strane domaćina je izražena želja i tražena  mogućnost podrške u organiziranju direktnih letova i većeg povezivanja BiH i Azerbejdžana iz perspektive poslovnih ljudi, ali i turista.

– Danas smo imali priliku razmjeniti informacije sa našim cijenjenim gostima prije svega o potencijalima za proširenje saradnje dvije države te naravno potencijalima u smislu poboljšanja saradnje između HIFA OIL-a i kompanija iz Azerbejdžana. Čini nam zadovoljstvo što se Guliyev upoznao s našim mogućnostima i što je svojom posjetom potvrdio interes koji Tešanj i tešanjska privreda pokazuju u smislu razvoja već postojećih privrednih odnosa sa kompanijama iz Azerbejdžana poput one koju Hifa-Oil ima sa firmom Petkim, kćerkom firmom Socar kompanije. Iskoristili smo priliku da pozovemo Guliyeva na Sajam privrede Biznis Tešanj 2023. te da se upute pozivi zainteresiranim poslovnim partnerima iz Azerbejdžana na učešće u jednom od najvećih privrednih događaja u BiH – poručio je generalni direktor Hifa-Oil, Venan Hadžiselimović.