Važna saradnja i razmjena podataka

BUSINESS KLUB

Tokom druge Poslovne konferencije koja je danas otvorena u Banjaluci biće predstavljeni podaci koji su ključni osnov za izradu strateških i planskih dokumenata, ali i poslovni rezultati domaće privrede.

Događaj okuplja oko 200 učesnika, odnosno najveće zvaničnike Srpske, bankare, privrednike, predstavnike agencija iz ove oblasti iz Srbije i Sjeverne Makedonije, te lokalnih zajednica.

Poslovna konferencija APIF organizovana je u Banjaluci da bi predstavili poslovne rezultate u privredi i pokušali doći do zaključaka kako poboljšati privrednu aktivnost, rekao je direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske Goran Bobar.

Direktor Agencije za privredne registre Srbije Milan Lučić ukazao je na saradnju sa APIFO-om u Republici Srpskoj za koju je rekao da doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta i stvara preduslove za kvalitetnije planiranje privrednih kretanja.

Direktor Centralnog registra Sjeverne Makedonije Marija Boškovska Јankovski naglasila je važnost razmjene iskustava koja treba da doprinesu i unaprijede rad institucija i poslovnih subjekata na zapadnom Balkanu.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je u protekle četiri godine za privredu izdvojena milijarda KM, a da je dobit preduzeća u prošloj godini premašila tri milijarde KM, te da će Vlada Srpske i u ovoj godini značajno podržati ovu oblast.

– Smatram da će i u ovoj godini biti izdvojeno više od 200 miliona KM. Samo kroz smanjenje poreza na dohodak prošle godine je 80 miliona KM usmjereno na plate radnika, a ove godine će taj iznos po ovom osnovu premašiti 100 miliona KM – rekla je Vidovićeva prije otvaranja druge Poslovne konferencije koju APIF organizuje u Banjaluci.

Govoreći o APIF-u, Vidovićeva je naglasila da je pred Agencijom težak posao koji bi trebalo da bude završen objedinjavanjem podataka, odnosno stvaranjem centralnog registra privrednih aktivnosti.

– Uz podršku Vlade Republike Srpske, pokrenut je postupak stvaranja centralnog registra Republike Srpske u koji treba da se transformiše APIF. Imenovana je i radna grupa – istakla je Vidovićeva