Cijene građevinskog materijala porasle 40 do 100 posto

Svijet

Građevinari i investitori, osim aktuelnih povećanja cijena materijala zbog ratnih dešavanja, imaju problem i zbog sporog realizovanja detaljnih i drugih planova kao i nedonošenja izmjena Zakona o planiranju i izgradnji. Osim toga, nestabilna unutrašnjopolitička situacija ne doprinosi sigurnosti ulaganja u gradnju.

Kako je Pobjedi kazao Mile Grujić, predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore, poremećaji na tržištu zbog poskupljenja gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u građevinarstvu su ogromni i već danas se ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti.

“Pored toga, ima nerealizovanih ugovora iz prethodnog perioda koji se nijesu iz objektivnih okolnosti mogli završiti, a odgovornost nije na strani građevinara. Stari zakon o javnim nabavkama nije, kao novi, predvidio mogućnost povećanja cijena za 20 odsto u ovakvim prilikama, pa su ovi izvođači dovedeni u neravnopravan položaj”, kazao je Gujić i istakao da imaju načelan dogovor da preko Privredne komore upute dopis Ministarstvu finansija, jer su cijene građevinskog materijala porasle 40 do 100 posto, pa su mnogi projekti na ivici da budu stopirani. Objašnjava da je Zakon o javnim nabavkama vrlo strog po pitanju cijena i da samo u rijetkom slučaju može doći do korigovanja za 20 odsto.

Objašnjava da je Ukrajina veliki proizvođač željeza i polietilena, a zbog rata je zustavljena i proizvodnja i transport.

“S obzirom da je to berzanska roba, pitanje je koliko dugo možemo da izdržimo rad pod tim cjenovnim pritiskom. Iskreno, sve i da sad obustave ratna dejstva trebaće puno vremena da se stabilizuje situacija na tržištu”, naglašava Gujić.

Osim porasta cijena građevinskog materijala, investiranja i radovi su zaustavljeni zbog prostornih planova koji se sporo rade.

“Ionako tešku situaciju dodatno otežava naša unutrašnjopolitička situacija. Nemate jasnu viziju šta će biti sjutra. Ljudi moraju da se dogovore jer je situacija vrlo delikatna… i globalno ne samo kod nas. Naše unutrašnje političke prilike su jako komplikovane, ali se nadamo da će se političari dogovoriti, kako bi počeli da radimo i stvaramo”, kazao je Gujić i poručio da će privrednici dati sve od sebe da rade u skladu sa zakonom, ali da im treba podrška države u ovoj situaciji, jasan odgovor institucija i razumijevanje.

“Samo ako je sistem stabilan, ako se poštuju propisi i pravila može se garantovati investitorima da će im ulaganja biti zaštićena”, poručio je Gujić.