Berzanski indeks u minusu sedmu sedmicu zaredom

Berza

Uprkos rastu azijskih tržišta, MSCI indeks svih svjetskih berzi na putu je gubitaka sedmu sedmicu zaredom, što nije zabilježeno od 2001. godine, kada je taj indeks uveden.

To je posljedica, pored ostalog, jučerašnjeg pada Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones pao je 236 bodova ili 0,75 odsto, na 31.253 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 odsto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 11.388 bodova.

Nakon što je S&P 500 dan prije potonuo četiri odsto, tržište se juče nije uspjelo da ase oporavi jer se očekuje dalje agresivno povećanje ključnih kamata Feda.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišem nivou u 40 godina, iznad 8 odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podići za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u lancima snabdijevanja, ekonomija mogla da uroniti u recesiju.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su juče da postoji 35 odsto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je dan prije Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkoj privredi.

„Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok stopa inflacije ne počne da usporava, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, po našem mišljenju, razvući na većinu ljetnjih mjeseci“, kaže Teri Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Među najvećim je gubitnicama juče su bile akcije kompanije Cisco, s padom cijene za više od 13 odsto, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme smanjio procjene prihoda u ovoj godini zbog poremećaja u lancima nabavke i izlaska s ruskog tržišta nakon sankcija Zapada.

To je loše uticalo na većinu dionica u tehnološkom sektoru, pa su znatno pale i cijene Applea, te proizvođača čipova Broadcoma.

Pod pritiskom je ponovno bio i trgovački sektor, jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta ekonomije, rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,82 odsto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 odsto, na 13.882 boda, a pariški CAC 1,26 odsto, na 6.272 boda.