Evropske berze: Rezultati francuskih izbora ohrabrili ulagače

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su snažno porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedio centrista Emmanuel Macron, kojeg tržište favoruje

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 1,7 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 1,50 odsto, na 7.222 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,30 odsto, na 12.326 bodova, a pariski CAC 3,50 odsto, na 5.235 bodova.

Evropski su ulagači odahnuli nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. maja, ulaze centrista Emmanuel Macron i liderka krajnje desnice Marine Le Pen.

Ankete ukazuju na veliku prednost Macrona u drugom krugu, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i Evropskoj uniji.

Zahvaljujući tome, pariski CAC indeks jutros je najveći dobitnik, pri čemu su cijene akcija francuskih banaka BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole skočile između 9 i 10 odsto. Terminski indeksi na Wall Streetu takođe su jutros u znatnom plusu, što najavljuje pozitivno otvaranje najveće svjetske berze danas poslijepodne.

Podršku tržištima pruža i blagi rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje pale oko 7 odsto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 24 centa, na 49,86 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 29 centi, na 52,25 dolara.