Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Valuta

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, jer je izvještaj o inflaciji u SAD-u učvrstilo uvjerenje ulagača da će Fed nastaviti da agresivno povećava kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 1,95 odsto, na 104,16 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,9 odsto, pa je cijena eura potonula na 1,052 dolara.

Kurs dolara ojačao je i prema japanskoj valuti za 2,7 odsto, na 134,40 jena, novi najviši nivo u 20 godina.

Najveći sedmični skok indeksa dolara u mjesec i po ponajviše je posljedica izvještaja koje je pokazalo da inflacija u SAD-u ne popušta.

U petak je, naime, objavljeno da su u maju potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle 8,6 odsto, dok su analitičari očekivali isti rast kao u aprilu od 8,3 odsto.

Euro je oslabio prema dolaru i zbog toga što ECB zaostaje za Fedom po pitanju kamatnih stopa. Uz to, američka ekonomija je u boljoj formi od privrede eurozone, koje je pod pritiskom rata u Ukrajini.

Dolar je još više ojačao prema japanskom jenu, pa je njegov kurs dostigao novi najviši nivo u 20 godina.

Slabost jena posljedica je očekivanja da će japanska centralna banka nastaviti da vodi podsticajnu monetarnu politiku zbog slabosti u ekonomiji. Sve ostale najvažnije centralne banke u svijetu, osim kineske, ili zaoštravaju monetarnu politiku ili to najavljuju.

Doduše, i japanska centralna banka najavila je da će to učiniti ako bude potrebno, ali su te najave shvaćene samo kao verbalna intervencija kako bi se zaustavio oštar pad kurs jena.