„JP Morgan Chase“: Bitkoin je prevara koja će na kraju eksplodirati

Valuta

„Ciiela stvar oko kriptovaluta se neće dobro završiti. To je prevara koja će na kraju ’eksplodirati’“, rekao je direktor JP Morgan Chase banke Džejmi Dimon na sjednici investitora koja je u utorak održana u Njujorku

Dimon je nakon ovog dodao i upečatljiviju rečenicu: „Ako bi neki trgovac iz JPMorgan-a počeo da trguje bitkoinom, ja bih ga otpustio za sekund, i to iz dva razloga: prvo, jer je to protiv naših pravila, a drugo, jer to znači da je glup. Oba navedena razloga su jednako opasna.“

Dimon je pojavu kriptovaluta nazvao glupom i uporedio sa Tulipomanijom, pojavom koja se desila u 17. vijeku u Holandiji, kada su lukovice tulipana bile skuplje i cjenjenije od zlata i bile jedna vrsta “novca”, prema kojoj su se vrednovale druge robe i bogatstvo.

U slučaju bitkoina, Dimon je istakao da je skeptičan u vezi toga da će svjetske Vlade omogućiti jednoj valuti da postoji bez državnog nadzora, a naročito u slučaju da nešto krene naopako. “Neko će nastradati, a onda će vlade sjesti da riješe problem. Vidjeli ste šta se desilo u Kini: dokaz da vlade vole da kontrolišu snabdijevanje novcem.”

Nakon jučerašnje izjave direktora “JP Morgan Chase &Co”, bitkoin je zabilježio pad od 2,7 odsto, da bi se nakon toga postepeno oporavio. Prethodni udarac na tržište kriptovaluta zadala je vijest da Kina planira zabranu trgovanja virtuelnim valutama na domaćim berzama.

Međutim, izjave  Džejmija  Dimona su naišle na nezadovoljstvo kod dela stručne javnosti. Džefri Gundlak, glavni investicioni direktor u „DoubleLine Capital“-u ne dijeli u potpunosti mišljenje svog kolege iz „JP Morgan“-a:

“Interesantno je da neko, ko je na čelu jedne takve visokoprofilisane ustanove, izađe u javnost sa tako smjelom izjavom”, rekao je, dodavši da nema stav o bitkoinu, ali da je zabrinut da je ta kriptovaluta možda ranjivija i podložnija manipulaciji nego što entuzijasti smiju da priznaju.

Ipak, u praksi kriptovalute i tradicionalna finansijska sredstva mogu da funkcionišu zajedno, a dokaz za to je COE Holdings Inc., koja se prošlog meseca udružila sa „Gemini Trust Co.“ startapom, koje su kreirali blizanci Vinklevos (poznati javnosti kao idejni tvorci Fejsbuka), u želji da osiguraju budućnost kriptovalute.

Podsjetimo, cijena bitkoina je ove godine porasla više od četiri puta – a to je dovelo do sumnji stručnjaka da će takav rast proizvesti efekat balona, koji se neće dobro završiti.