Međunarodna tržišta: Australijska valuta dobitnik nedjelje

Zahvaljujući obećanju američkog predsjednika da će njegova administracija u naredne dvije do tri nedjelje predstaviti fenomenalan poreski plan, dolar je u prošloj sedmici zabilježio dobitke, prve u šest nedjelja

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest glavnih valuta u svijetu, ojačao je 0,95 odsto, što je najveći nedjeljni rast od polovine decembra.

Tokom predizborne kampanje Tramp je obećao velike poreske olakšice, i druge ekonomske mjere koje bi trebale ubrzati privredni rast i inflaciju. Rast inflacije bi podstakao američku centralnu banku da poveća kamatne stope.Upravo na osnovu ovakvih očekivanja investitora dolar je od američkih predsjedničkih izbora do kraja 2016. godine ojačao više od 5 odsto prema korpi valuta. Međutim, sumnje u ekonomsku politiku, naročito u svjetlu Trampovog protekcionizma, razlog su slabljenja dolara od početka godine.

U odnosu na evropsku valutu dolar je ojačao 1,3 odsto, 1,0643 dolara za euro. Ipak, euro je od početka godine na dobitku prema dolaru za 1,2 odsto.

Euro je prošle nedjelje bio pod pritiskom predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati polovinom aprila. Ankete pokazuju da je u prednosti Marine Le Pen, kandidat Nacionalne fronte, a njezine najave o mogućem izlasku Francuske iz Evropske unije podstiču nervozu na tržištima

U odnosu na japansku valutu, američka je ojačala 0,6 odsto, na 113,22 jena. Investitori sa pažnjom osluškuju o čemu sve razgovaraju američki predsjednik i japanski premijer Šinzo Abe koji je od 10. februara u posjeti SAD. Ranije je Tramp kritikovao Japan da namjerno slabi svoju valutu kako bi povećao izvoz i zadobio prednost u odnosu na američku trgovinu. Prvog dana sastanka Tramp je ublažio retoriku, naglasivši da trgovinski odnosi dve zemlje moraju biti “slobodni, fer i recipročni.

Prošlonedjeljni pobjednik na valutnim tržištima bio je australijski dolar koji je snažno ojačao, podstaknut rastom cijena sirovina, i dobrim trgovinskim podacima iz Kine. Na kraju prošle nedjelje australijskim dolarom se trgovalo za 0.7674 US centi. Od početka januara “Aussie” dolar je porastao oko 6,5% prema američkom.

Pozitivne rezultate je ostvario i kanadski dolar nakon objavljivanja podataka o zapošljavanju. U petak je objavljeno da je kanadska ekonomija u januaru otvorila 48.300 novih radnih mjesta, što otvara prostor za povećanje kamatnih stopa do kraja godine.

S druge strane, novozelandski dolar je oslabio prema američkom, nakon najave Centralne banke da još ne razmišljaju o pooštravanju monetarne politike, jer treba dosta vremena da se postigne ciljana inflacija od 2 odsto. (Agencije)