Realna vrijednost japanske valute pala na najniži nivo u pola vijeka

Valuta

Japanski mediji upozoravaju da je realna vrijednost jena u odnosu na druge glavne svjetske valute pala na najniži nivo u posljednjih pola vijeka.

Realna vrednost japanske u poređenju s drugim glavnim svjetskim valutama, kao što su dolar, evro ili juan, pala je na najniži nivo od 1972. godine, javljaju mediji.

Riječ je o parametru koji se naziva “realni efektivni kurs”, koji u procjeni vrijednosti valuta u obzir uzima cijene, odnosno stopu inflacije u svakoj od zemalja.

Mada je nominalni kurs jena u odnosu na dolar i euro danas relativno nizak u odnosu na vrijeme grčke dužničke krize prije desetak godina koja je uzdrmala evropsku valutu i pojačala percepciju da je jen bezbjedna valuta vrijedna investicija, on je i dalje daleko od najnižeg istorijskog nivoa.

Zato, više od samog nominalnog kursa, ističu ekonomisti, realnu vrijednost jena u poređenju s drugim važnim svjetskim valutama nadolje vuče inflacija, koja se sada zahuktava usljed poskupljenja nafte i gasa, troškova transporta i poremećaja u lancu snabdijevanja.

U Japanu već decenijama važi logika da slabiji jen, iako poskupljuje uvozne artikle i tako opterećuje novčanike građana, ukupno gledano pogoduje domaćoj ekonomiji, jer je ona izvozno orijentisana i proizvodi skupe kvalitetne artikle s velikom dodatom vrijednošću koji nisu dostupni svim potrošačima u inostranstvu, naročito onim u razvijenim zemljama.