Wall Street: Mali pad indeksa na kraju nedjelje

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, a pod najvećim je pritiskom bio zdravstveni sektor

Dow Jones oslabio je 0,07 odsto, na 20.934 boda, a S&P 500 za 0,16 odsto, na 2.381 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 odsto, na 5.900 bodova.

Najviše su juče pale, prosječno 0,9 odsto, cijene akcija u zdravstvenom sektoru, koji je u ovoj godini jedan od najvećih dobitnika. Taj se sektor našao pod pritiskom jer prijedlog proračuna predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ukazuje na veće regulatorne troškove za taj sektor i smanjenje državnog finansiranja medicinskih istraživanja.

S druge strane, juče su porasle cijene akcija u finansijskom sektoru, prosječno 0,3 odsto, jer bi povećanje kamata Feda po drugi put u tri mjeseca trebalo doprinijeti većoj profitabilnosti banaka.

Američka centralna banka povećala je u srijedu ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 odsto, što se na tržištima i očekivalo, pa su cijene akcija toga dana znatno porasle.

Tim više što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o povećanju cijene novca još u dva navrata do kraja ove godine ostale nepromijenjene.

Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 odsto, na 7.415 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 odsto, na 12.083 boda, a pariski CAC 0,56 odsto, na 5.013 bodova.