Amerika je već ušla u recesiju

Svijet

Mjerilo koje prati ekonomski rast ukazuje na povećanu vjerovatnoću da je američka ekonomija već ušla u recesiju.
Većina ekonomista s Wall Streeta ukazivala je na povećanu vjerovatnoću negativnog rasta u budućnosti, ali smatraju da se to neće dogoditi barem do 2023. godine.

Međutim, mjera GDPNow Feda iz Atlante, koja prati ekonomske podatke u stvarnom vremenu i kontinuirano se prilagođava, pokazuje pad proizvodnje u drugom tromjesečju za 2,1%. Zajedno s padom od 1,6% u prvom tromjesečju, to bi odgovaralo tehničkoj definiciji recesije.

“GDPNow ima snažnu evidenciju i što se više približavamo objavi od 28. jula [početne procjene BDP-a za 2. kvartal] to postaje tačnija”, napisao je Nicholas Colas, suosnivač DataTrek Researcha.

Praćenje je prilično strmoglavo palo u odnosu na svoju posljednju procjenu rasta od 0,3% od 27. juna. Ovonedjeljni podaci koji pokazuju dalju slabost potrošnje i domaćih ulaganja prilagođenih inflaciji podstakli su smanjenje koje je razdoblje od aprila do juna stavilo u negativno područje.

Jedna velika promjena u tromjesečju je povećanje kamatnih stopa. U nastojanju da obuzda rastuću inflaciju, Fed je povećao svoju referentnu stopu zaduživanja za 1,5 postotnih bodova od marta, s daljnm povećanjem koje će vjerovatno doći do kraja godine, a možda i do 2023.

Zvaničnici Feda izrazili su optimizam da će uspjeti ukrotiti inflaciju bez slanja ekonomije u recesiju. Međutim, predsjednik Jerome Powell ranije oive nedjelje rekao je da je smanjenje inflacije sada najvažniji zadatak.

Na panel raspravi ranije ove nedjelje koju je predstavila Evropska unija, Powell je upitan što bi rekao američkom narodu o tome koliko će vremena trebati monetarnoj politici da se uhvati u koštac s rastućim troškovima života.

Rekao je da će javnosti reći: “U potpunosti razumijemo i cijenimo bol kroz koju ljudi prolaze suočavajući se s višom inflacijom, da imamo alate za rješavanje toga i odlučnost da ih koristimo, te da smo predani i uspjećemo u tome smanjiti inflaciju na 2%. Vrlo je vjerovatno da će proces uključiti određenu bol, ali gora bi bol bila neuspjeh rješavanja ove visoke inflacije i dopuštanje da postane ustrajna.”

Hoće li se to pretvoriti u recesiju nije poznato. Nacionalna kancelarija za ekonomska istraživanja, službeni arbitar recesija i ekspanzija, napominje da dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta nisu nužna da bi se proglasila recesija. Međutim, od Drugog svjetskog rata nikada nije bilo slučaja da su se SAD smanjivale u uzastopnim tromjesečjima, a da nisu bile u recesiji.

Istini za volju, ovaj alat za praćenje može biti nestalan i mijenjati se sa svakim objavljivanjem podataka. Međutim, Colas je primijetio da model GDPNow postaje tačniji kako kvartal napreduje.