Rekordan suficit Rusije

Svijet

Suficit na računu tekućih plaćanja Rusije dostigao je u drugom kvartalu ove godine rekordnih 70,1 milijardu dolara.

Do toga je došlo pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i druge robe pomogli da se neutrališe uticaj američkih i evropskih sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, izveštava “Blumberg”.

Prema podacima centralne banke Rusije, objavljenim danas, ovo je najveći suficit na ruskom tekućem računu najmanje od 1994. godine. Stanje takućeg računa je najšira mera trgovine robom i uslugama.

Kolaps uvoza uzrokovan sankcijama doprineo je suficitu, koji je ključan za ekonomski spas te zemlje u vreme kada SAD i njeni saveznici nastoje da je izoluju Ukupan suficit tekućih plaćanja za prvih šest meseci 2022. dostigao je 138,5 milijardi dolara, saopštila je centralna banka.

Izvoz je u drugom kvartalu iznosio 153,1 milijardu dolara, što je neznatno manje u odnosu na 166,4 milijarde dolara u prvom tromesečju, prema podacima Banke Rusije.

Uvoz je takođe opao u periodu april-jun na 72,3 milijarde dolara sa 88,7 milijardi iz prethodna tri meseca.

Rastući suficit tekućeg računa, u kombinaciji sa striktnom kontrolom kapitala kojom je limitirana potražnja za devizama, pomogao je rublji da postane valuta sa najboljim tržišnim učinkom ove godine među konkurentima iz ekonomija u usponu.