Wall Street: Najduži pobjednički niz u posljednje dvije godine

Cijene akcija na američkim berzama u petak su dostigle nove rekordne nivoe, pri čemu je indeks S&P 500 zabilježio najduži pobjednički niz od juna 2014. godine, dok je Dow Jones petu nedjelju zaredom u plusu

U petak je Dow Jones ojačao 0,33 odsto, na 19.614 poena, dok je S&P 500 porasto 0,22 odsto, na 2.246 poena, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 5.417 poena.

Najviše su juče porasle cijene akcija u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, za 1,4 odsto, zatim u zdravstvenom sektoru  (1,2 odsto).

Ti su sektori do sada zaostajali za rastom finansijskog i industrijskog sektora koji su snažno rasli nakon pobjede Trampa podstaknuti njegovim obećanjima o nižim poreskim stopama i većim investicijama u infrastrukturu, što bi trebalo doprinijeti jačanju američke privrede.

Cijene akcija već danima neprestano rastu, iako se očekuje da će sljedeće sedmice američka centralna banka povećati ključne kamatne stope. To obično loše utiče na tržište, ali ovaj put analitičari kažu da je najveća svjetska privreda dovoljno snažna da bi izdržala povećanje cijene novca.

I juče objavljeni podaci ukazuju na relativno snažan rast američke ekonomije. U oktobru su zalihe kompanija znatno pale, što ukazuje na jačanje prodaje i pruža podršku rastu privrede u ovom tromjesečju.

Uz to, indeks raspoloženja potrošača, koji izrađuje Univerzitet u Michiganu, dostigao je najviši nivo od januara prošle godine, što najavljuje jačanje potrošnje.

Zahvaljujući svim ovim podacima, indeks Dow Jones je protekle nedjelje porastao 2,3 odsto, dok je S&P 500 skočio 2,5%, a Nasdaq indeks 3,1 odsto.

Nakon prošlonedjeljnog rasta, najvažniji indeks, S&P 500, je na dobitku 10,5 odsto od početka godine .

I na evropskim su berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto, nemački DAX 0,22 odsto, francuski CAC 0,60 odsto, a španski IBEX 0,26 odsto.

Zbog pada cijena akcija u bankarskom sektoru, predvođenih akcijama Banca Monte dei Paschi di Siena, koje su pale 10,55 odsto, indeks berze u Milanu, FTSE MIB, je jedini od evropskih berzanskih indeksa zatvorio u negativnoj teritoriji, -0,73 odsto.