Evropske berze zabilježile rast poslije višednevnog pada

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene akcija porasle, nakon tri dana pada, a trguje se oprezno dok se prate parlamentarni izbori u Britaniji

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon tri dana pada. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,05 odsto, na 7.480 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 na 12.714 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.272 boda.

Jutros su u Britaniji započeli parlamentarni izbori, a ankete daju prednost konzervativcima premijerke Therese May. Ta je prednost manja nego što je bila prije nekoliko nedjelja.

Danas će se, takođe, održati sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji eurozone i monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža blagi rast cijena nafte, čime su nadoknadile deo jučerašnjih oštrih gubitaka. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,7 odsto, na 48,40 dolara, nakon što je juče potonula 4,1 odsto.

Jučerašnji pad uslijedio je nakon izvještaja da su prošle nedjelje zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u neočekivano porasle, što pokazuje da smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a nije dovelo do smanjenja zaliha.