Svijetu prijeti glad, a najveći trgovci žitaricama imaju rekordnu dobit

Svijet

Svjetski trgovci žitaricama uživaju rekordan profit usred globalnog skoka cijena hrane, što uvećava strah od špekulacija koje bi mogle dovesti do toga da hrana bude nedostupna najsiromašnijima. Zato jačaju pozivi da ovi trgovci plate porez na ekstra dobit, piše britanski Guardian.

Četiri najveća svjetska trgovca žitaricama, koji su decenijama dominirali globalnim tržištem, bilježe rekordnu dobit. Četiri kompanije: Archer-Daniels-Midland Company, Bunge, Cargill i Louis Dreyfus – poznati pod zajedničkom skraćenicom ABCD – kontrolišu procijenjenih 70-90 odsto svjetske trgovine žitaricama. Predviđaju da će potražnja premašiti ponudu barem do 2024, što će vjerovatno dovesti do još veće prodaje i dobiti u sljedeće dvije godine.

Prema podacima UN-a, cijene hrane ove godine porasle su više od 20 odsto. Prema Svjetskom programu za hranu, oko 345 miliona ljudi suočava se s akutnim nedostatkom hrane, dok ih je prije pandemije bilo 135 miliona.

Očita nepravda

“Činjenica da globalni divovi ostvaruju rekordne profite u isto vrijeme kada glad raste očito je nepravedna. To je užasna optužba protiv naših sistema. Što je još gore, te firme su mogle da učine više da spriječe krizu gladi”, upozorio je Olivier De Schutter, specijalni izvjestilac UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava.

S hranom se događa isto što i s energijom, cijene rastu zahvaljujući monopolima, a ne zato što je energija nedostupna.

“Svjetsko tržište žitarica više je koncentrisano od energetskog i još manje transparentno, pa je veliki rizik od nelegalnog profiterstva”, ističe De Schutter.

Rekao je i da je došlo do velikog porasta cijena hrane, uprkos postojanju velikih svjetskih zaliha žitarica.

Od velikih trgovaca hranom, Cargill je izvijestio o povećanju prihoda od 23 odsto, na rekordnih 165 milijardi dolara, dok je Archer-Daniels-Midland u drugom kvartalu ostvario najveću dobit u istoriji. Prodaja kompanije Bunge porasla je 17 odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, a Louis Dreyfus izvijestio je da je dobit za 2021. porasla više od 80 odsto, a prihodi gotovo za četvrtinu, na 1,62 milijarde dolara.

UN-ov povjerenik De Schutter ističe da je nužna promjena globalnog tržišta hrane.

“Moramo razbiti monopole koji drže lanac ishrane. Šačica kompanija kontroliše globalna tržišta sjemena i gnojiva, genetiku životinja, globalnu trgovinu žitaricama i maloprodaju hrane. Oni ostvaruju ogromne profite na štetu poljoprivrednika, potrošača i životne sredine”, upozorio je.

Izvor: Jutarnji list