Investitor iz Emirata kupio 43,4 odsto Fortenove

Region

 Investitor Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj Fortenova grupi kupovinom udjela ruske Sberbanke, izvjestila je agencija Hina, dodajući da u Fortenovi nemaju nikakva saznanja o toj prodaji.

Finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela u holandskom holdingu Fortenova Grupa, jedinom dioničaru hrvatske Fortenova grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

Ovim počinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, i uvjereni smo da će ovo ulaganje biti izuzetno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju“, navodi se u saopštenju.

Hrvatska novinska agencija podseća da je Sberbanka ušla u vlasničku strukturu te grupe u aprilu 2019., nakon uspešne implementacije nagodbe povjerilaca u Agrokoru.

“Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođene sankcija“, odgovorili su iz te grupe na pitanje Hine.

Prvi potencijalni kupac udela Sberbanke, mađarski Indotek, nije uspeo da dobije te dozvole, podsjetili su iz Fortenova grupe. Za prodaju tog udjela penzionim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Alijanca u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju.

Prema saznanjima Fortenova grupe, nikakve dalje dozvole za prodaju nisu pribavljene te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Takođe, nakon penzionih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija, radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije učestvovala“, naveli su u odgovoru iz Fortenova grupe.