Evropska komisija preispituje zabranu izvoza drveta i peleta iz BiH

BiH

Evropska komisija (EK) preispituje opravdanost odluke o zabrani izvoza drveta i proizvoda od drveta koje su nadležni u BiH donijeli sredinom juna ove godine, jer smatra da je ovim potezom napravljen propust u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Otkrivaju to u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH iz koje navode da je dva mjeseca od usvajanja zabrane delegacja EU u BiH tražila konsultacije, koje su održane 21. septembra.

Na njima su prisustvovali predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore (DR NEAR), Generalnog direktorata Evropske komisije za trgovinu (DR TRADE), Delegacije EE u BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva spoljnih poslova, Misije BiH u EU i Direkcije za evropske integracije BiH.

Predstavnici Evropske komisije ukazali su na proceduralne propuste vezano za poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno član 40. Prema ovom stavu kada izuzetne i kritične okolnosti koje zahtijevaju trenutno djelovanje onemogućavaju prethodno obavještenje ili razmatranje, strane mogu početi primjenjivati mjere predostrožnosti, potrebne za rješavanje situacije, ali su o tome dužne odmah obavijestiti drugu stranu”, navodi se u informaciji koju je Direkcija za evropske integracije pripremila za sjednicu Savjeta ministara BiH.

Na istom sastanku, dodaju oni, od BiH su traženi statistički podaci i argumenti koji opravdavaju donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza.

Iz ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa su im obrazložili probleme koji su uzrokovali poremećaj na tržištu Bosne i Hercegovine i kritične nestaišice proizvoda.

Evropska komisija je zaključila da će formalni stav o opravdanosti pozivanja na član 40 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti nakon što prouče podatke koji opravdavaju donošenje Odluke po toj osnovi, a koje će im dostaviti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine”, navodi se u informaciji DEI BiH.

Podsjećamo, tri mjeseca nakon usvajanja odluke, nadležni u BiH su je produžili do 31. januara naredne godine.

Iako je zabrana donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.

Vrijednost izvoza peleta, drveta i proizvoda od drveta u zemlje Evropske unije mjeri se stotinama miliona maraka, zbog čega je razumljiva zainteresovanost Evropske komisije za odluke koje BiH donosi po ovom pitanju.

CAPITAL