OPEC-ov razvojni fond izdao prvu obveznicu

CAPITAL

Fond za međunarodni razvoj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestio je u petak da pribavio milijardu dolara izdanjem prve obveznice u gotovo 50-godišnjoj povijesti.

Obveznica s rokom dospijeća od tri godine ulagačima će nositi prinos od 4,5 posto, a bit će označena kao obveznica za ‘održivi razvoj’.

Novac prikupljen njezinom prodajom bit će usmjeren u sigurnost hrane, zdravstvo, infrastrukturu, obrazovanje, zapošljavanje i projekte obnovljivih izvora energije, objavio je OPEC-ov razvojni fond.

Takve obveznice sve su atraktivnije investitorima u potrazi za ekološki i društveno prihvatljivijim prilikama za ulaganje.

Kako je objavio OPEC-ov razvojni fond, 62 posto obveznica kupile su središnje banke i druge “službene” institucije. Komercijalne banke kupile su njih 19 posto, a gotovo sav preostali dio otišao je upraviteljima imovinom, osiguravateljima i mirovinskim fondovima.

Geografski gledano, nešto više od polovine kupaca dolazi iz Europe, Bliskog istoka i Afrike, 27 posto iz Azije i Pacifika i 21 posto iz Sjeverne Amerike, navodi se u priopćenju fonda.

Fond je osnovan 1976. godine i do sada je izdvojio gotovo 23 milijarde dolara za razvojne projekte u više od 125 zemalja, stoji na njegovoj internetskoj stranici. (Hina)