Coca-Cola ostvarila veće prihode uprkos povećanju cijena proizvoda

Finansije

Coca-Cola je saopštila da je prihod te kompanije porastao za 7 posto na 10,1 milijardu dolara tokom četvrtog kvartala prošle godine.

Kako navodi AP, potražnja za proizvodima kompanije Coca-Cola ostala je nepromenjena tokom četvrtog kvartala prošle godine, uprkos tome što je kompanija podigla cijene kako bi se izborila sa inflacijom.

Kompanija je saopštila da je potražnja za coca-colom bez šećera skošila za 9 posto u tom kvartalu,a prodaja kafe skočila za 11 posto, pošto je kompanija povećala dostupnost brenda Costa, a navodi se da je prodaja sportskih pića porasla za jedan posto.

Coca-cola je tokom cijele prošle godine podizala cijene pića i pakovala ih u  pakovanja manje zapremine, kako bi se smanjili troškovi transporta, a pored toga što je ”zaključala” cijene nekih proizvoda, očekuje se da će njeni troškovi porasti ove godine, navodi AP.

Rivalska kompanija PepsiCo takođe je ostvarila veći profit uprkos povećanju cijena u posljednjem kvartalu 2022.

Coca-cola je saopštila da je njen neto prihod pao za 16 posto na dvije milijarde dolara u periodu oktobar-decembar, dijelom zbog toga što je osnaženi američki dolar uticao na dobit u inostranstvu, prenose agencije.