Akcije kompanije Apple u padu po objavljivanju kvartalnog izvještaja

Finansije

Prema najnovijem kvartalnom finansijskom izvještaju, prihodi kompanije Apple bili su nešto ispod ranijih predviđanja, ali je tehnološki gigant ostvario veći neto profit od očekivanog uprkos nedostatku pojedinih proizvodnih komponenti koji ga je koštao šest milijardi dolara u posmatranom tromesečju.

Kompanija sa tržišnom vrijednošću od 2,5 biliona dolara prijavila je prihod od 83,4 milijarde dolara u svom četvrtom fiskalnom kvartalu koji se završava u septembru, što je 29 odsto više nego godinu dana ranije, ali je manje od prethodne prognoze iznad 84,3 milijarde dolara.

Vrijednost akcija kompanije Apple pala je za pet odsto zbog propuštenih ciljeva, u trgovanju po zatvaranju berzi na Wall Streetu.

Neto dobit je, pak, nadmašila prognoze, sa postignutih 20,5 milijardi dolara, u odnosu na predviđanja od 20,2 milijarde dolara.

U svom izvještaju američki IT gigant nije hteo da ponudi smjernice za praznično tromesečje, daleko najvažniji period prodaje u godini, što je praksa koju ima od početka pandemije.