Jeremy Rifkin: Evropa će prestići SAD

Američki ekonomista Jeremy Rifkin vjeruje da bi Evropa u budućnosti mogla da prestigne SAD u ekonomskom smislu

Kako je rekao, za to je odgovoran američki predsednik Donald Trump, koji nije shvatio da se savremene ekonomije suočavaju s velikim promjenama i da zbog toga ne preduzima prave korake. U tom smislu, Evropa je otišla mnogo dalje, uvjeren je on.

– Ukoliko Evropa sve uradi kako treba, može da prestigne SAD u ekonomskom smislu – rekao je Rifkin za “Welt am Sonntag”.

Evropa je, primjera radi, spremnija na promjene u energetskoj branši, o čemu svjedoče okretanje obnovljivim izvorima energije i decentralizacija električne mreže. Ovo uključuje i organizovanje mreže autonomnih električnih automobila.

– Za sada je Evropa samo malo ispred SAD, ali će se ta prednost vremenom povećavati, jer u SAD gotovo niko ne shvata šta će se dogoditi u narednih nekoliko decenija – istakao je stručnjak.

Evropa u tim oblastima utvrđuje prave prioritete, za razliku od američkog predsjednika: „Tramp je za infrastrukturnu revoluciju; to je njegov ekonomski program“, sa žaljenjem konstatuje Rifkin.

– Ali on želi povratak infrastrukturi stare generacije, koja je davno dostigla vrhunac produktivnosti. Želi povratak uglju, fosilnim gorivima, motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem, ali time se ne može ostvariti dodatna produktivnost. Da nije toliko tužno, bilo bi smiješno, rekao je on.