Italijanski kralj espreso aparata preselio proizvodnju u rumunsko selo

Investicije

Italijanska grupa De’Longhi, svjetski proizvođal espresso mašina, premjestila je većinu svoje proizvodnje u selo Jucu pored Pluža, najvećeg grada u oblasti Transilvanija, piše Business review.

Odavde se, navodi portal, veći dio svijeta snabdijeva automatima za espresso i ručnim mikserima, a naglašava da se više od 70 odsto dijelova proizvodi u Rumuniji.

Riječ je o velikoj fabrici u kojoj radi 2.400 Rumuna iz obližnjih sela.

Portal navodi da unutrašnjost fabrike ima neočekivani izgled: svaki radnik nosi jednokrtane kape i rukavice, kao u farmaceutskoj kompaniji. Razlog je to što su prašina i razni opiljci opasnost za moderne hajtek i vrlo precizne mašine.

Autor teksta podvlači da je slabo poznato da je istorija De Longija u Transilvaniji povezana sa poznatom studijom slučaja: propast Nokije. Ovaj proizvođač telefona započeo je proizvodnju u Jucu prije 10 godina, ali je prestao da radi već 2011. zbog problema na globalnom tržištu.

Na hiljade ljudi iz regiona je ostalo bez posla sa zatvaranjem Nokijine fabrike. Ali, region je ostao i dalje atraktivan za strane investiture, baš zbog kvalifikovane radne snage i olakšica lokalnih vlasti u industrijskom parku. Tako je svjetski lider espreso mašina premjestio proizvodnju u bivšu fabriku čuvenih Nokia telefona.

Međutim, kako u izjavi za Business review tvrdi menadžer De’Longhija koji je prethodno radio za Nokiju, razlika je u tome što su se svi dijelovi za telefon pravili negdje van Rumunije, pa su ih Rumuni samo spajali.

Sada se, ističe on, više od 70 odsto dijelova za aparate za kafu pravi u Rumuniji što je obezbijedilo posao za veliki broj lokalnih dobavljača.