Kuda će da ide brza cesta Sarajevo – Beograd

Već duže vrijeme postoji inicijativa Srbije i BiH o izgradnji brze ceste Beograd – Sarajevo za koju je Turska spremna da obezbijedi finansije

Već duže vrijeme postoji inicijativa Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH o izgradnji brze ceste Beograd – Sarajevo za koju je Turska spremna da obezbijedi finansiranje. Što je pokrenuto na trilateralnom trgovinskom komitetu između BiH, Srbije i Turske.

Ponuda Turske je da u stopostotnom iznosu finansira kompletan projekt o kojem se dogovore BiH i Srbija, uključujući svu prateću dokumentaciju, a posao je preuzeo ministar saobraćaja i komunikacija BiH, Ismir Jusko.

Trenutno se iz Sarajeva prije stigne u Beč nego u Beograd, iako BiH sa Srbijom samo u 2016. ima trgovinsku razmjenu od milijardu eura

Za Srbiju je priroritet da brza cesta ide od koridora 11 iz Požege prema Užicu i dalje prema Višegradu, a da se BiH dalje odredi za prihvatljivu trasu (Rogatica, Podromanija). Po drugoj varijanti to bi bio pravac: Sokolac, Vlasenica, Milići, Zvornik, Bijeljina. Treći alternativni pravac, za koju je više zainteresovana FBiH, išao bi Olovo, Tuzla, Bijeljina i uklapala bi se na budući autoput Brčko-Bijeljina i dalje prema Srbiji.

Ono što prvo predstoji jeste da ministar Jusko obavi konsultacije u ministarstvima saobraćaja FBiH i RS i da se o usaglašenom pravcu potom obavijesti Tursku. Ipak, zbog konfiguracije terena, izvjesno je da će dio trase biti Sarajevo – Podromanija, ali ostaje otvoreno pitanje da li potom nastavlja prema sjeveru (Bijeljina) ili se orijentiše prema Dobrunu (Višegrad), a shodno efikasnosti dogovora radovi bi, izvjesno, mogli da počnu čak 2017. godine.

Nivo vanjskotrgovinske razmjene BiH, Srbije i Turske do kraja godine mogao bi da bude na nivou od 1,5 milijardi eura, od čega se milijarda eura odnosi na Srbiju, a 500 miliona eura na Tursku.