Najbogatiji Amerikanci tokom pandemije zaradili 1.000 milijardi dolara

Milioneri

Američki milijarderi su tokom pandemije uveliko povećali svoje bogatstvo.

Analiza Chucka Collinsa s američkog Instituta za političke studije pokazala je da su američki milijarderi od marta ove godine bogatstvo povećali za 34 posto – odnosno 1000 milijardi dolara.

To se nije desilo tokom finansijske krize 2008. godine, kada je bogatašima s Forbesove liste 400 najbogatijih trebalo tri godine da se povrate nakon velikog gubitka.

Analiza prikazuje enormno bogaćenje 650 ljudi, u vremenu kada gotovo sedam miliona Amerikanaca prijeti deložacija nakon isticanja moratorija krajem godine.

Na listi 650 američkih milijardera 47 je pridošlica, dok je 11 otpalo zbog smrti ili gubitka bogatstva.

Musk zaradio više od 100 milijardi

Brojni su impresivni finansijski dobici zabilježeni tokom pandemije. Vlasnik Amazona Jeff Bezos je od 17. marta do 24. novembra povećao svoje bogatstvo za 69,4 milijardi dolara. Najbogatiji čovjek na svijetu sada vrijedi 182,4 milijardi dolara. Ubjedljivo najveći dobitak ostvario je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk. Za vrijeme pandemije on je postao bogatiji za 101,6 milijardi američkih dolara, skočivši sa 24,6 na 126,2 milijardi – povećanje od 414 posto.

Na listi pet najbogatijih su još suosnivač Microsofta Bill Gates, vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg i jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffet

Ilustrujući jaz u finansijskoj nejednakosti u današnjoj Americi, u analizi se navodi da američki milijarderi u svom posjedu imaju četiri milijarde dolara – 3,5 posto ukupnog bogatstva u privatnom vlasništvu u zemlji. Bogatstvo milijardera sada je duplo veće od bogatstva 50 posto najsiromašnijih Amerikanaca zajedno, što je oko 160 miliona ljudi.