Xiaomi ostvario rekordnu prodaju na Dan samaca

COMPANY

Kineska kompanija za pametne telefone i potrošačku elektroniku Xiaomi ostvarila je rekordnu prodaju na svim platformama tokom Dana samaca.

Od 23. oktobra do kraja dana 11. novembra, Xiaomi je rekao da je prodao više od 22,4 milijarde juana (3,11 milijardi dolara) proizvoda u vrijednosti na platformama kao što su Alibabin Tmall i Taobao, JD.com, Pinduoduo i Douyin.

Dionice Xiaomija su nakratko porasle za više od 2 posto u trgovini u Hong Kongu u ponedjeljak kasno ujutro. Dionice Alibabe i JD.com kojima se trguje lokalno izgubile su ranije dobitke, prenio je Bankar.me.

Drugu godinu zaredom, dva diva internet trgovine odbili su da podijele ukupne brojke za shopping festival Singles Day.

JD je samo rekao da je količina transakcija i narudžbi dostigla rekorde. Alibaba je rekla da su bruto vrijednost robe, broj narudžbi i broj trgovaca porasli u odnosu na prošlu godinu. GMV mjeri prodaju tokom vremena.

Po robnoj marki, JD je rekao obim transakcija proizvodima Applea premašili 10 milijardi juana (1,39 milijardi USD). To je ista brojka koju je JD podijelio za rezultate Dana samaca u 2021. Nije pružio usporedivu brojku u 2022.

Lululemon, relativno nova robna marka na kineskom tržištu, povećala je opseg transakcija na JD-u za 260% tijekom festivala kupovine od prije godinu dana, rekao je kineski trgovac na malo.

Alibaba nije podijelila mnogo detalja o prodaji po proizvodu ili marki za cijelo razdoblje festivala.

Xiaomi je tvrdio da je njegov nedavno objavljeni pametni telefon Xiaomi 14 bio najprodavaniji na Alibabinom Tmallu od 4. do 11. novembra. Kompanija je takođe preuzela prvo mjesto u različitim kategorijama prodaje pametnih telefona kineskih marki na drugim platformama za online kupovinu.

– Puno bolja prodaja Mi14 od očekivane stvara povećanje zarade i potencijalnu procjenu unaprijed – napisali su analitičari HSBC-a u izvještaju od 6. novembra.

– Podižemo naše prognoze isporuke pametnih telefona za Xiaomi za 7% u 2023. godini na c150 miliona jedinica i za 6% u 2024. godini na 160 miliona jedinica – rekli su analitičari.