Ilon Mask prodao akcije “Tesle” za još milijardu dolara

COMPANY

Glavni izvršni direktor “Tesle” Ilon Mask prodao je još 934.090 akcija, ili oko 1,02 milijarde dolara vlasničkog udjela u kompaniji za proizvodnju električnih automobila i njegovoj firmi koja se bavi solarnom energijom, prema finansijskim podacima objavljenim kasno sinoć na Vol Stritu.

Mask je istovremeno iskoristio opcije za kupovinu skoro 1,6 miliona “Teslinih” akcija po fiksnoj cijeni od 6,24 dolara po akciji, koje su mu dodijeljene kao naknada u okviru kompenzacionog paketa 2012. godine, budući da ne prima platu i bonuse u gotovini, prenosi CNBC.

Korišćenjem opcija, čiji rok važenja ističe sljedeće godine, Mask je u ovom kvartalu povećao svoj udio u “Tesli” sa oko 170,5 miliona akcija na preko 177 miliona dionica, objavio je Vol Strit Žurnal.

Šef “Tesle” je 8. novembra počeo uveliko da prodaje akcije, dijelom da bi izmirio poreski račin koji mu sleduje po osnovu opcija.

Mask je početkom novembra anketirao milione svojih pratilaca na Tviteru, pitajući ih da li da proda 10 posto vlasničkog udjela u “Tesli”. Oni su glasali za. Prema nekim procjenama, Mask ima još više od milion akcija za prodaju od planiranih oko 17 miliona dionica, kako bi dostigao ciljano otuđenje 10-procentnog vlasničkog udjela.

Ali, veliki dio prodaje koji je uslijedio nakon zabavne Tviter ankete, bio je dio plana koji je Mask donio još u septembru ove godine, znajućio da mu predstoji izmirivaje poprilične poreske obaveze, napominje CNBC.

On je nedavno objavio na Tviteru da će platiti najveći porez u istoriji SAD-a, u iznosu od preko 11 milijardi dolara.

Ove godine, akcije “Tesle” su porasle za više od 54 odsto, što je Maska učinilo najbogatijim čovjekom svijeta. Prema procjenama Forbsa, njegovo neto bogatstvo sada prelamašuje 275 milijardi dolara, po osnovu vlasničkog udjela u “Tesli” i njegovoj kosmičkoj kompaniji SpejsEks