Apple zadržao krunu najmoćnije svjetske korporacije

COMPANY

Izuzetno dinamična trgovačka sedmica završena je u optimističnom tonu, u prvom redu zahvaljujući kvartalnim rezultatima Apple-a, te su u velikoj mjeri neutralisani gubici koje su tokom nedjelje stizali kao posljedica previranja na tržištu regionalnih banaka. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, uspio je na sedmičnom nivou da ostvari neznatan plus, dok se reperni indeks tržišta, S&P 500 spustio 0,8 odsto.

Nedjelja je otpočela novim, prinudnim preuzimanjem jedne od najvećih regionalnih banaka čime su i ponovo oživljeni martovski strahovi koji su ozbiljno zatresli američki finansijski sistem. Banku First Republic, koja je u prvom tromjesečju izgubila preko 100 milijardi dolara depozita, preuzela je najveća američke banka JPMorgan, što je bio uvod u snažan pritisak investitora na regionalne banke koje su u sedmici oslabile u proseku oko deset procenata i to nakon značajnog oporavka u petak, piše beogradski Danas.

Fed je tokom sedmice digao kamatu za 25 baznih poena, dodatno pojačavši pritisak na regionalne banke da održe stabilnu depozitnu bazu u situaciji kada klijenti beže u državne hartije sa većim prinosom. Ova centralna banka je ponovila uvjeravanja u pogledu stabilnosti američkog bankarskog sistema, ali i da očekuje pooštravanje uslova kreditne aktivnosti što će omogućiti Fed-u da ne digne kamate koliko bi inače morao.

I dok je Fed signalizirao pauzu u ciklusu dizanja kamata koji traje više od godinu dana, Evropska centralna banka (ECB) je podigla kamatu za takođe 25 baznih poena, ali i najavila nova povećanja kako bi suzbila inflaciju u eurozoni. Tržište trenutno očekuje još dva podizanja kamata stopama od po 25 baznih poena na nivo od 3,75 odsto.

Na korporativnom planu u centru pažnje investitora bila je najveća svjetska kompanija, Apple, koja je objavila rezultate iznad očekivanja premda je zabilježila slabiju prodaju drugi kvartal zaredom i najavila sličan trend i za aktuelno tromjesečje.

Međutim, rast poslovanja u najvažnijim segmentima, kao što su prodaja iPhone-a i prihodi od usluga, potvrdili su kompaniji oreol najstabilnijeg tehnološkog biznisa koji, za razliku od većine tehnoloških pandana, nije morao ni da sprovodi smanjivanje broja zaposlenih.

Akcije Apple-a na objavu rezultata skočile su skoro pet procenata i stigle veoma blizu istorijskog maksimuma. Optimizmu investitora doprinos je dao i aprilski izvještaj sa tržišta rada koji je zasad odagnao strahove od moguće recesije u američkoj privredi s obzirom na objavljene najbolje podatke o zapošljavaju još od januara.