Tramp ponovo pomaže svim građanima Amerike

Svijet

Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju, Tramp je saopštio da će se zahvaljujući uredbama nastaviti isplate federalne pomoći nezaposlenima, prenio je Glas Amerike.

Pomoć je iznosila 600 dolara nedeljno, a sada će iznositi 400 dolara. Države će pokrivati 25 odsto troškova, a federalna vlada preostalih 75 odsto, kazao je Tramp.

Uredbama se takođe omogućuje pauza u plaćanju poreza na prihode Amerikancima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Produženo je i odlaganje naplate studentskih kredita, kao i moratorijum na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

Ono što Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži – je više od 100 milijardi dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na koronavirus, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja se nalazi u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima u iznosu od 1.200 dolara.

Nije jasno da li predsjednik SAD ima ovlašćenja da donosi ovakve odluke i kako bi se one primijenile u praksi. Recimo, ako bi se plaćanje poreza na zarade odložilo do kraja godine, nije poznato da li bi se oni tada plaćali retroaktivno i da li bi morali da se plate odjednom.

Milioni Amerikanaca su do nedavno primali pomoć od 600 dolara nedeljno, a socijalne službe upozoravaju da bi, ako se isplate ne nastave, mnogi mogli da ostanu bez hrane ili krova nad glavom.

Od početka pandemije nije prošla nijedna sedmica u kojoj broj prijavljenih Amerikanaca birou za rad nije bio ispod milion.