Novi rekordi na Wall Streetu

Na Wall streetu su u petak berzanski indeksi dosegnuli nove rekordne razine, drugi dan zaredom, zahvaljujući rastu cijena nafte i optimizmu ulagača u vezi ekonomske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa

Dow Jones ojačao je 96 bodova ili 0,48 odsto, na 20.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36odsto, na 2.316 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 odsto, na 5.734 boda.
Nove najviše razine indeksa u istoriji zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon što je Donald Tramp u četvrtak poručio da uskoro slijedi poresko rasterećenje američkih kompanija.

Od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je 8,3 odsto upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima. Posljednjih nedjelja tržište je izgubilo na zamahu jer Trump nije puno govorio o ekonomskim politikama koje planira voditi, ali njegova najava smanjenja poreza ponovo je oživjela tržište.

Najviše su juče, za 0,8 odsto, porasle cijene dionica u naftnom sektoru, zahvaljujući skoku cijena ‘crnog zlata’ za više od 1 odsto, nakon vijesti da se članice OPEC-a drže obećanja o smanjenju proizvodnje u ovoj godini.

Osim najava iz Vašingtona, podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je oko 70 odsto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo financijske izvještaje, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali. Stoga su povećali procjene, pa sada u anketi Rojtersa procjenjuju da će dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku biti za 8,4 odsto veća na godišnjem nivou, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine. Na početku sezone objava rezultata analitičari su očekivali rast zarada od 6,1 odsto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 odsto, na 7.258 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 odsto, na 11.666 bodova, a pariški CAC 0,04 odsto, na 4.828 bodova.