Podbacila prodaja Tesle u prvih šest mjeseci, akcije pale 2,5%

Tržište

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla Inc je u prvih šest mjeseci tekuće godine isporučio 47.100 električnih sedana i SUV-ova, što je na donjem kraju raspona koji je sama kompanije ranije prognozirala

Ova vijest oborila je akcije Tesle 2,5% na 352,6 USD, nakon što su na početku trgovanja skočile skoro 3% na najavu da će proizvodnja Modela 3, namijenjenog masovnom tržištu, otpočeti ovog mjeseca. Tesla je saopštio da je proizvodnja Modela S sedan i Modela X SUV u prvoj polovini godine bila ograničena isporukom novih baterija, ali da će u drugih šest mjeseci proizvodnja premašiti prvu polovinu godine.

Tesla je ranije prognozirao isporuku u periodu januar-jun u rasponu 47.000-50.000 vozila. Ranije, u nedjelju uveče, predsjednik Tesle, Elon Musk, najavio je da će proizvodnja Modela 3, namijenjenog masovnom tržištu, otpočeti u julu, dvije sedmice prije plana, te da je planirano da se u decembru dostigne proizvodnja od 20.000 komada. Ovaj model bi mogao da predstavlja prekretnicu za kompaniju u tranziciji sa proizvodnje ograničenog broja vozila za uzak krug potrošača ka proizvodnji za masovno tržište.

Tesla planira da sljedeće godine proizvede 500.000 vozila što je skoro šest puta više u odnosu na proizvodnju postignutu prošle godine.