Izvoz voća i povrća iz BiH u pet godina udvostručen

Izvoz voća i povrća iz BiH prošle godine iznosio je 173 miliona KM i veći je za 24 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz 2016. godine iznosio 312 miliona KM i veći je za 19 miliona KM u odnosu na 2015. godine

Pokrivenost uvoza izvozom u sektoru voća i povrća prošle godine iznosila je 56 posto, rečeno je u Sarajevu, na predstavljanju analize o uvozi i izvozu poljoprivrednih proizvoda za 2016. godinu, koju su uradili Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID.

Najviše voća i povrća prošle godine izvezeno je u Srbiju u iznosu od 30 miliona KM, zatim slijede Rusija, u koju je izvezeno u vrijednosti 29 miliona KM, Njemačku 26 miliona KM, Hrvatsku 24 miliona KM, u Švedsku 11 miliona KM.

Iz Italije je uvezeno 43 miliona KM voća i povrća, Srbije 36 miliona KM, Hrvatske 33 miliona KM, Turske 30 miliona KM i Holandije 29 miliona KM.

Kada je riječ o pet proizvoda koji su izvezeni iz BiH, na prvom mjestu je smrznuta malina, s ukupnom vrijednošću od 55 miliona KM najviše u Srbiju, svježe kruške čija je ukupna vrijednost 14 miliona KM uglavnom u Rusiju, koliko je izvezeno i svježih jabuka, zatim svježih kornišona u vrijednosti od 13 miliina KM i svježe šljive osam miliona KM.

Prošle godine je uvezeno banana u vrijednosti od 47 miliona KM, jabuka, narandži i paradajza po 14 miliona KM, a limuna u vrijednosti od 12 miliona KM.

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović rekla je da voće “gura” izvoz, jer se na ove kulture odnosi 66 posto. Do prošle godine glavni partner BiH bila je Srbija, ali da je nju u 2016. godini sustigla Rusija, u koju je u jednom periodu bio zabranjen uvoz voća iz BiH.

Predstavnik Farma dva projekta Feđa Begović rekao je da iako je smrznuta malina dominantan proizvod, ona u 2016. godini bilježi stagnaciju, tako da je njeno povećanje izvoza u 2016. u odnosu na 2015. iznosilo svega 10 posto, a prethodnih godina se taj izvoz povećavao u prosjeku 50 posto.